"Циркус" полетио прије 50 година

Agencije
"Циркус" полетио прије 50 година

Прије педесет година у недјељу, 5. октобра 1969. године, на Би-Би-Сију је емитована прва епизода емисије којом је почела промјена у британској и свјетској комедији - "Летећи циркус Монтија Пајтона".

Свијет је тад видио нешто што је за то вријеме било револуционарно, другачије и јединствено у области поп културе. Ова група, звана Монтипајтоновци, свијету је донијела хумор заснован на апсурду, цинизму и исмијавању сваке врсте ауторитета.

Серијал је снимљен у 45 епизода које су емитоване у неколико циклуса од октобра 1969. до децембра 1974. године. Сплет тешко објашњивих и срећних околности довео је до тога да први канал британске националне телевизије уступи простор младим људима, који су тек завршили "Оксбриџ" студије.  Мајк Пејлин и Тери Џоунс похађали су Оксфорд, док су Џон Клиз, Ерик Ајдл и Грејам Чапман завршили Кембриџ.

Равноправан члан креативног тима и једини Американац у постави био је режисер Тери Гилијам.

Назив серије "Летећи циркус Монтија Пајтона" настао је дјелимично и због репутације коју је необична дружина имала у Би-Би-Сију.

Наиме, Мајкл Милс, један од шефова у забавном програму, инсистирао је да ријеч "циркус" буде укључена у назив серије, јер су за групу разбарушених момака у Би-Би-Сију говорили да "тумарају по згради као циркус".

Према недавно објављеним записима, шефови Би-Би-Сија су били немарни према овом серијалу сматрајући га за "младалачко лудирање" са "нихилистичком поруком", тако да је емитовање појединих епизода било често помјерано ван најављене временске шеме.

Но, срећом публика је одлично прихватала њихове дозе лудости, које су се до тада могле видјети у позоришту или пронаћи у литератури, али не и на телевизији.

Скечеви као онај у којима продавац покушава да муштерији прода пуњеног папагаја као кућног љубимца или у коме постоји "министарство за лудо ходање" можда су пркосили основној логици, али су брзо постали забава за цијелу породицу. Остало је историја.

Поводом годишњице Пајтоноваца, многи обожаваоци широм Лондона окупили су се обучени у прслуке без рукава, подврнуте панталоне и гумене чизме. То је био њихов покушај да оборе Гинисов рекорд као највећа група људи маскираних у Гамбија, чувеног лика из серијала познатог по "мајмунском држању" и фрази "Боли ме мозак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана