Четири земље екс-ју на Евросонгу

Agencije
Четири земље екс-ју на Евросонгу

Највеће музичко такмичење у свијету, 65. Евросонг у којем ће бити изабрана најљепша пјесма Европе, одржава се ове године у Ротердаму, након што је представник Холандије Данкан Лоренс прошле године остварио побједу.

 

 

Највеће музичко такмичење у свијету, 65. Евросонг у којем ће бити изабрана најљепша пјесма Европе, одржава се ове године у Ротердаму, након што је представник Холандије Данкан Лоренс прошле године остварио побједу.

На Избору за пјесму Евровизије учествоваће укупно 41 земља, саопштено је раније, а такмичење ће бити одржано 12, 14. и 16. маја 2020.

Ове године четири републике бивше Југославије наћи ће се на такмичењу: Србија, Хрватска, Словенија и Сјеверна Македонија.

Као ни претходне три године, Босна и Херцеговина неће имати свог представника на Евросонгу. Разлог неучествовања је тај што се и даље налази под санкцијама Европске радиодифузне уније због неплаћеног дуга.

БиХ је иначе учествовала на Евровизији укупно 19 пута, а посљедњи који су представљали ову земљу били су Далал & Деен с Аном Рунцер и пјесмом "Љубав је".

Црна Гора без представника

Црна Гора се такође неће наћи на престижном музичком такмичењу ове године. 2019. представљала их је група Д Мол с пјесмом "Хеавен", а ове године Радио-телевизија Црне Горе саопштила је да нису успјели да испуне рокове које су им дали из Европске радиодифузне уније (ЕБУ).

Навели су како су дали све од себе да би учествовали на Евросонгу, али им није пошло за руком.

Србија на Евросонг шаље секси "Хуррицане"

Србија је претходног викенда на Беовизији изабрала свог представника, а овај пут су то три атрактивне чланице групе "Хуррицане" о којима регион већ данима пише. Пјесмом "Хаста Ла Виста" популарне "Ураганке" Ивана, Ксенија и Сања уздрмале су сусједне земље, а сигурно ће и Европу када јој се буду представиле у Ротердаму.

За циљ, како кажу, имају да врате Евросонг у Србију.

За двије чланице евровизијска сцена није непозната. Тосу Санај Вучић, која је представљала Србију као солиста у Стокхолму 2016. године, као и Ксенија Кнежевић, кћерка Ненада Кнежевића Кнеза, која је свом оцу певале пратеће вокале 2015. у Бечу.

Хрватску ће представити Дамир Кеџо

Хрватска је у суботу на традиционалној "Дори" у Опатији бирала свог представника за Евросонг. Победу је однео Дамир Кеџо с песмом "Дивљи вјетре''.

Пресудни су били гласови публике, која је убедљиво одлучила да Дамира пошаље у Холандију. На великој европској сцени запјеваће 12. маја, у првој полуфиналној вечери.

Словенија изабрала Ану

Ана Соклић је 26. словеначка представница и на Евросонг иде с песмом "Вода".

Словенци су, као и претходних 25 година, свог представника изабрали путем фестивала "Евровизијска мелодија", која је 24. пут била организована у форми фестивалског такмичења нових пјесама.

Македонија интерно одлучила - Васил иде у Ротердам

Ни ове године са Избора за пјесму Евровизије неће изостати Сјеверна Македонија, која је прошле године постигла завидан успјех са Тамаром Тодевском и пјесмом "Проуд".

Васил Гарванлијев је нови евровизијски представник који ће у мају бранити боје заставе своје земље, а занимљиво је да је Тамари прошле године пјевао пратеће вокале, па му евровизијска позорница није страна.

Васил је иначе оперски пјевач, а интерно га је одабрао национални емитер Сјеверне Македоније МРТ.

Гласање протеклих година - ривали или братске земље?

2019. Србију је представљала Невена Божовић с пјесмом "Круна".

Од Црне Горе добила је највише - 12 поена, од Северне Македоније и Словеније 10, а од Хрватске 8.

2018. Сања Илић и Балканика с пјесмом "Нова деца" освојили су 19. мјесто у Лисабону.

Највише гласова дала је публика из Хрватске, Црне Горе и Словеније - 12 поена, а Македоније 10.

С друге стране, Србија је од гласова жирија добила: од Црне Горе 12, Македоније 8, а од Хрватске и Словеније представници Србије нису добили ниједан поен, као ни од Русије.

Грађани Србије су тада путем СМС-а највише гласова (12) дали Мађарској, а од бивших република само Словенији - 8 поена.

2017. Тијана Богићевић "Ин Тоо Дееп" пјевала је под заставом Србије у Кијеву. Србија је тада добила гласове и од стручног жирија и од европске публике.

Стручни жири дао је 2 поена, док су гласови публике донијели Србији од Хрватске 10 поена.

2016. Те године на Евровизији је Србију представљала Сања Вучић, данас чланица групе "Хуррицане", са којом ће се поново наћи на Евросонгу у мају.

12 поена добила је тада од Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Словеније. Писали су тада свјетски медији да је Србија својим сународницима окренула леђа, те је тако максималних 12 бодова добила Русија. За њом 10 Мађарска, а потом Бугарска (8) и Украјина (7). Хрватска је тада од Србије добила свега 4 поена.

2015. Бојана Стаменов представљала је Србију с пјесмом "Беаутy невер лиес" и заузела 10. мјесто у финалу у Бечу.

Македонија је тада Србији дала 10 поена, а Црна Гора максималних 12. Такође, и Србија је Црној Гори дала максималан број поена (12), а Словенији 5.

Незаборавна 2007. и Маријина "Молитва"

Та година била је најуспјешнија и и дан данас се препричава. Марија је са освојених 268 поена побиједила и довела Евросонг у Београд и Србију. Добила је чак девет пута максимални број поена (12), а све државе чланице бивше Југославије дале су Марији тада 12 поена.

Осим Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Словеније, "Молитва" је награђена са 12 поена и од Аустрије, Кипра, Финске, Швајцарске и Мађарске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана