Брус Спрингстин продаје свој каталог за 415 милиона долара: Наставља се велика рокенрол распродаја

Бранислав Предојевић
Брус Спрингстин продаје свој каталог за 415 милиона долара: Наставља се велика рокенрол распродаја

ЊУЈОРК - Легендарни амерички рок музичар Брус Спрингстин наводно жели да прода своју музички каталог, а прве процјене вриједности крећу се око 415 милиона долара.

Газда наводно преговара са “Сонијем” о продаји свог каталога албума, али још није јасно да ли ће компанија откупити и његова издавачка права, преноси магазин “Билборд”. Процјењује се да Спрингстинови комбиновани каталози вриједе између 330 милиона и 415 милиона долара, а извори кажу да табор суперзвијезде тражи више од 350 милиона долара за оба.

Спрингстин је само у САД продао више од 65 милиона албума, тако да је прилично разумљива величина цифре којом се спекулише по медијима. Ако Брус Спрингстин потпише уговор, он ће бити само посљедњи у дугом низу свјетских звијезда који ће продати свој каталог за огромну суму.

У јануару Нил Јанг је продао 50 одсто свог каталога Фонду “Хипгносис Сонгс” за 150 милиона долара, што је ништа у поређењу са продајом издавачких права Боба Дилана компанији “Универсал”, која је вјероватно премашила 400 милиона долара. Други умјетници који су недавно продали своја издавачка права су Дејвид Кросби, Стиви Никс, Ники Сикс, Тина Тарнер, Дејвид Гета и бројни други. Најновија продаја рокенрол и поп насљеђа само је наставак таласа продаје музичких каталога започетог у ери пандемије “ковида-19”, када је већина музичара остала без прихода од концерата, уз откриће поражавајућих процената зараде од стриминга и других видова дигиталне продаје. Наводно, по посљедњим информацијама “Спотифај” за један стрим музичарима исплаћује 0,0032 америчких долара па рачунајте колико стримова треба за озбиљну зараду. У овој подјели прихода музичке компаније и стриминг сервиси узимали су око 90 одсто прихода, док је музичарима ишао скромни остатак зараде, што је скромну продају физичких носача звука посљедњих година био аларм за многе умјетнике.

Покренут је велик број иницијатива за промјену законске регулативе у овој области, да би била заштићена права умјетника, али то је процес у којем богате компаније и стриминг сервиси, уз подршку моћних адвокатских канцеларија имају огромну предност и до неке правичније подјеле прихода сигурно ће бити потребно времена. Са друге стране преговори о продаји ауторских права за коришћење пјесама у филмовима, серијама и рекламама, такође су спори и дуготрајни, што поново музичарима не иде на руку, због чега је једини излаз за многе био распродаја сопствених каталога и насљеђа великих рокенрол снова за многобројне фанове. Без обзира на то што носталгичним фановима изгледа као продаја идеала, ријечи Дејвида Крозбија дјелује сурово реално и разумљиво.

- Продаћу свој каталог. Не могу да радим. Стриминг сервиси украли су ми новац који сам раније добијао од издавача. Имам породицу, хипотеку и то ми је једина опција. Сигуран сам да и остале колеге имају исти проблем - рекао је Крозби.

Рачуница је проста, када добијају тантијеме на годишњем нивоу, умјетницима од укупне суме сваких 12 мјесеци чак 40 одсто оде на порезе и таксе. А када продају свој каталог, плаћају само порез на добит. И то само једном у износу од 20 одсто читаве добијене суме новца. Судећи по овој математици и газда Спрингстин зна посао!

Метал бизнисмени

Један од састава, који је на вријеме реаговао и побиједио музичку индустрију јесте “Металика”. Наиме, хеви метал легенде су након чувеног рата са “Непстером” научили своју лекцију па су 2012. године покренуле свој независни кућу “Блацкенед Рецордингс”, која посједује права за сва њихова прошла и будућа издања, због чега сав приход од њихове музике иде на рачуне властите компаније. Са обзиром на то да стриминг сервиси далеко већи дио од стрима музике уплаћују дискографима, онда је јасно да су чланови славне групе на вријеме схватили куда иде продаја музике и да сав приход иде у њихове џепове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана