Бојан Слачала, пјевач и гитариста бенда “Артан Лили”, за “Глас Српске”: У андерграунду нема праштања

Бранислав Предојевић
Бојан Слачала, пјевач и гитариста бенда “Артан Лили”, за “Глас Српске”: У андерграунду нема праштања

Вријеме изолације је било све само не инспиришуће. Тек након пола године нам се поново вратио тај стваралачки нагон.

Рекао је ово за “Глас Српске” пјевач и басиста групе “Артан Лили”, осврћући се на протеклу годину живота и рада у пандемији те о повратку на сцену, старим пјесмама, каријери и новим плановима. Бенд се након пандемијске паузе вратио концертима и то у Загребу и Крагујевцу.

- У међувремену нам се накупило доста тога да кажемо па смо то брзо претворили у песме на којима тренутно радимо - додао је Слачала говорећи о времену изолације и рада у промијењеним околностима.

ГЛАС: Свирали сте у Загребу, након дуге паузе, какав је осјећај било свирати уживо након толико времена?

СЛАЧАЛА: Било је сјајно и препуно емоција. Након концерта људи су у неверици да се поново дешавају концерти прилазили сузних очију. Како год, битно да је лед пробијен.

ГЛАС: Посљедња серија синглова “Маца”, “Фолирам”, “Оуд”, “Прича” и “Педана” донијела је помак у звуку, више електронике, семплова, што је изазвало различите реакције.

СЛАЧАЛА: Пандемија нас је зауставила на почетку концертне промоције тих синглова, на регионалном нивоу. Иако смо се на време самоорганизовали прошлог лета и одржали петнаестак концерата у периоду од јуна до септембра, што је својеврстан пандемијски подвиг, ми смо то успели и тек онда смо схватили колико су се нове песме добро примиле код публике. О употреби електронике у савременој поп музици је као кад бисмо причали да ли со, бибер и зачини треба да се примењују у кулинарству.

ГЛАС: Занимљиво је да је у тим пјесмама Романа избила у први план, не само због вокалног доприноса, него су нумере добиле наглашен женски угао приче.

СЛАЧАЛА: То је све у реду, односно - онако како смо хтели.

ГЛАС: Генерално како настају пјесме групе, јер крајни резултат дјелује врло компактно и заокружено. Да ли прво долазе стихови или музика? Колико су сви чланови групе укључени у стварање нумера?

СЛАЧАЛА: Све песме од почетка нашег рада су заједничка ауторска ствар свих чланова бенда. Не заборавите да ми долазимо из љутог андерграунд миљеа у којем се другачији приступи, као и оваква питања, не праштају!

ГЛАС: Занимљив је начин на који сте неком врстом герилске сингл тактике, преко мрежа заобишли уобичајени ланац: музичар-издавач-албум-концерт-публика?

СЛАЧАЛА: Не заборавите да је сваки бенд на почетку непознат и да мора пронаћи начин да дође до публике. Ми смо само у датом тренутку провалили фору која је успешна и то је било то. Велики издавачи су после дошли сами, по инерцији, тако да тренутно уживамо у привилегијама које имамо са ПГП-РТС и “Croatia Records”.

ГЛАС: На неки начин један сте од бендова који је након дугог времена вратио у домаћу рок музику свјесност о важности естетике визуелног, од изгледа самог бенда преко спотова до понашања и опреме на бини.

СЛАЧАЛА: Драго ми је што смо вратили свест о важности визуелног у музици. То је наш скромни допринос регионалној сцени.

ГЛАС: Како Вам се данас чини рок сцена у Србији и региону у односу на 2013. годину и видите ли нове бендове вриједне пажње?

СЛАЧАЛА: Не бих ја то делио по музичким правцима, јер је све то музика, а праваца има милијарда. Добрих аутора је увек мало, премало, ако мене питате. Стагнација мишљења улази у тренд путем лоших текстова у извођењу секси лакираних кромпира или преко дивљања stage-act бендова, који играју на ту карту док могу. Тој публици мишљење углавном није битно.

ГЛАС: Дефинисали сте прије неколико година можда најбоље објашњење појединца и дигиталног доба “Ко није на мрежи, тај од живота бјежи”, али свједоци смо тога да се мреже шире неконтролисано и да нас информације све више загушују. Како у том океану информација филтрирати квалитет и пронаћи праве ствари?

СЛАЧАЛА: Бирајте садржај и бавите се својим послом!

ГЛАС: Музичку каријеру сте поново започели као шљакер у фабрици каблова па преко састава “Штутгарт онлајн” и “Артан Лили” стигли до рокенрол каријере за респект. Да ли бисте из ове позиције ипак направили неко попуштање и убрзали пут?

СЛАЧАЛА: Цитираћу Доктора за рокенрол: “И кад бих опет, ја исто бих све”, јер је тако слађе!

Изненађење

ГЛАС: Да ли ускоро можемо очекивати нове пјесме, чак албум и да ли и даље радите са продуцентом Марком Бенинијем?

СЛАЧАЛА: Ми смо познати по томе што смо увек другачији од осталих па ће једно такво ново изненађење бити и са овим песмама које сад припремамо (у тајности). Кад дође време за то, све ће вам се само рећи. До тад будите добри и здрави!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана