Аутори серије “South Park” проговорили о уговору тешком 900 милиона долара: Новац неће цензурисати оштрицу нашег хумора

Бранислав Предојевић/агенције
Аутори серије “South Park” проговорили о уговору тешком 900 милиона долара: Новац неће цензурисати оштрицу нашег хумора

ЛОС АНЂЕЛЕС - Мет Стоун и Треј Parkер, креатори легендарне анимиране серије “South Park”, прошле седмице закључили су један од највећих уговора у историји телевизије.

Моћни медијски конгломерат “Viacom CBS” платиће 900 милиона долара за снимање шест додатних сезона серије и 14 нових филмова смјештених у провокативни хумористички свијет “South Parkа”. То је такође аванс њиховог удјела у уносном уговору о лиценцирању са стриминг дивом “HBO Max”, али та сума не укључује трошкове снимања нових епизода или филмова па је укупна вриједност договора много тежа од милијарде долара.

Свакако један од најгледанијих и најдуговјечнијих телевизијски серијала са 23 сезоне иза себе и 309 снимљених епизода до сада сигурно има огромну вриједност, али да креативни тандем који стоји иза ове култне серије зна свој посао говори податак да су Parkер, Стоун и њихов адвокат Кевин Морис постигли споразум вијека када су 2007. године уграбили 50 одсто удјела у свим правима која су у вези са стримингом “South Park”.

Мет Стоун рекао је за магазин “Bloomberg” да ова огромна цифра ништа не мијења када је у питању креативни рад, осим што им олакшава посао.

- Ми смо попут панк бенда, мало груби по ивицама, али брзо прашимо и прелазимо из пјесме у пјесму. Сада смо старији, а идеја о томе шта стриминг филмови могу бити прилично обећава. Ово покреће нови жанр и нове могућности у серији - каже Стоун.

Он додаје да су они мислили да је њихова прича завршена још прије 20 година, али да на њихову радост још траје.

- То је тада био наш став, али кад смо схватили да радимо шта год желимо, а то прилично подржавају, зашто бисмо мијењали оно што функционише. Ми смо најсрећнији момци на телевизији. Не примамо упутства, нити добијамо сугестије од било кога, а посљедње упозорење у вези са хумором смо добили негдје око треће сезоне. Не желимо да завршимо серију док нам иде добро - каже он.

Аутори ове анимиране серије кажу да нису изненађени својим култом код публике окренуте стримингу, јер су је на неки начин сами изградили.

- Наша база обожавалаца била је од оних који висе на рачунару и на торентима користећи пиратерију за гледање. Наша теорија је била када нас већ људи пиратизују, ставимо то на интернет уз пристојну цијену. Ми смо кренули као инди ствараоци и желимо да нас људи виде. Ако неко жели то да види, то може бити добро само за нас, а ми смо увијек били серијски произвођачи - истакао је Стоун.

Иако тзв. култура отказивања хара медијима цензуршићи све што по мишљењу њихових активиста није политички коректно, то не брине ауторе серије чувене по провокативном и бруталном схватању хумора и сатире.

- Искрено не брину нас они. Као што видите из овог договора, сада имамо новац. Више нас то занима него кукање над својом судбином. То је легитимна културна промјена. Све вријеме то истражујемо у серији и добро се зезамо на њихов рачун - каже Стоун и додаје да њега и његовог партнера новац неће сигурно промијенити, да их чека огроман посао и да то никако неће промијенити њихов свакодневни живот.

Трамп

Стоун каже да су током претходних година имали проблема са хумором на рачун Доналда Трампа.

- Трамп је био ђаволски добар. Било му се тешко ругати и сваки комичар је имао исти проблем. Тако сам срећан што га нема због комедије. Он је такав провокатор, а то ради сваки прави комичар. Украо је наш алат. Сви смо сједили и питали се: “Шта да радимо, како одговорити човјеку који користи наше оружја попут ругање и исмијавање. Он је био убица комедије  - каже Стоун.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана