Ана Мазалица, кореограф и тренер у бањалучком клубу “Гема”: Плесни кораци нису стали

Александра Глишић
Ана Мазалица, кореограф и тренер у бањалучком клубу “Гема”: Плесни кораци нису стали

Кореограф и тренер у бањалучком Плесном клубу “Гема” Ана Мазалица већ мјесец дана одржава онлајн тренинге са својим тимом и спрема се за нова такмичења.

- Ми смо то назвали План Б или како тренирати у доба короне. Почело је из потребе да плесачи остану у доброј форми док траје забрана јавних окупљања од три седмице, како смо првих дана мислили. Одмах смо се организовали, не желећи да прескочимо ниједан тренинг. План је био да радимо онлајн док забрана не прође, а онда да наставимо са редовним радом у сали, јер смо имали испланирану полусезону са четири такмичења - прича за “Глас Српске” Ана Мазалица.

Једно од такмичења, додаје, било је и Европско првенство у шоу денсу, које је требало да буде одржано крајем маја у Сарајеву.

- То нам је било посебно важно, јер је требало да будемо домаћини тако великог догађаја. Са друге стране плес којим се ми бавимо захтијева финансијске издатке па када путујемо далеко тешко нам је организовати превоз сценографије и реквизита који прате приче наших кореографија. Тако да нас је Европско у Сарајеву радовало и са те стране. Пуно труда смо уложили у нове кореографије, као и на усавршавање технике - каже Ана.

Плесни клуб “Гема” је, прича, онлајн тренинге организовао преко апликације “Зум”.

- Комбинујемо различите врсте тренинга, од кондиционог до различитих плесних техника и малих кореографија прилагођених кућном простору. Осим мене, са мојим плесачима ради и Теодора Радивојевић, један од мојих првих плесача, која се након годину дана проведених на Кодартс академији у Ротердаму вратила у Бањалуку и почела да ради раме уз раме са мном у клубу. И остале секције и тренери из клуба такође раде преко ове апликације или шаљу видео-записе плесачима. Мало је необично, али заиста функционише - истиче Ана.

Наглашава да је тренинг јако важан у доба изолације, јер поред користи за физичко здравље битан је и за психу.

- Оваква врста “рада од куће” је изазовна када имате двоје мале дјеце. Али није немогућа. Садржај часова припремим раније, у тренуцима када беба спава, а старији дјечак се игра. А када на ред дође сама реализација часа, онда је помоћ супруга неопходна. Од тога да припази на дјецу, до тога да ми да свој телефон, јер за вријеме тренинга запосједнем све уређаје у кући: један за зум, други за “Инстаграм лајв”, трећи за пуштање музике. Значи, без подршке породице ово не би било могуће - признаје Ана.

Са једне стране, прича, отежавајућа околност је то што нису сви плесачи заједно у сали и што не могу уживо да размјењују енергију.

- Али, опет, ваљда је човјек такав да у кризним ситуацијама мозак добија нове идеје да би “преживио”. Тако из седмице у седмицу уводимо новитете у наше онлајн тренинге да бисмо одржали мотивацију код плесача и напредовали. Ми нисмо једини, наравно. Клубови и плесни студији у цијелом свијету се организују да раде онлајн. Такође, ових дана се може наћи пуно бесплатних садржаја, јер су сада сви некако вољни да дијеле своје знање и плесна заједница заиста може бити поносна на толику несебичност - наглашава Ана.

Тако и савез IDO (International Dance Organization) сваке седмице организује по три бесплатна часа код највећих свјетских стручњака разних плесних стилова, које плесачи могу пратити путем “Инстаграма” или “Фејсбука”.

Годишњи концерт

- Надамо се да ово стање неће још дуго трајати. Али колико год је потребно, остаћемо код куће и вјежбати. Надамо се да ћемо имати прилику организовати Годишњи концерт клуба до краја ове полусезоне, ако стање буде нормализовано. Европско првенство је одгођено за крај септембра или почетак октобра, тако да ће се труд сигурно исплатити - каже Ана Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана