Амерички сценаристи се припремају за штрајк

Срна
Foto: Илустрација

ЛОС АНЂЕЛЕС - Холивуд, симбол филмске индустрије,на ивици је првог великог штрајка сценариста у посљедњих 15 године а ускоро истиче уговор између Удружења сценариста Америке (ВГАВ) и холивудских студија, јавила је агенција “Блумберг”.

Након што је остварен мали напредак у преговорима између писаца и студија у вези са новим уговором, а који су трајали неколико седмица, мало је вјероватно да ће споразум бити постигнут прије истека рока.

Штрајк се очекује због, између осталог, недовољних платних разреда или нивоа, борбе за заштиту ауторских права, услова рада и атмосфере током рада са стриминг платформама као што је Нетфликс.

Поред тога, сервиси за стримовање обично наручују око 10 епизода по сезони у односу на норму емитовања од преко 20, што резултира доприносом мањег броја сценариста у свакој емисији и падом њихових прихода, јер просјечна плата писаца није порасла пропорционално буџету епизоде.

Могући штрајк погодиће и филмску индустрију одгађањем премијера заказаним за јесен.

У априлу, синдикат америчких тесктописаца који заступа хиљаде телевизијских и филмских аутора, саопштио је да је  прикупио овољно подршке за штрајк, што омогућава лидерима синдиката да позову на штрајк након истека уговора са холивудским студијима.

У случају штрајка телевизијске ток-шоу емисије комичара као што су Стивен Колберт, ДЖими Фалон, ДЖими Кимел и Сет Мејерс, одмах се укидају, а извјесно вријеме требаће док гледаоци код куће осјете промјене.

Посљедњи пут када су сценаристи у Холивуду штрајковали било је 2007. године. Штрајк је трајао 100 дана и коштао је око 2,1 милијарду долара изгубљених прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана