Албум “New Gold Dream” бенда “Simple Minds” слави 40. рођендан: Свети грал рока осамдесетих

Бранислав Предојевић
Албум “New Gold Dream” бенда “Simple Minds” слави 40. рођендан: Свети грал рока осамдесетих

БАЊАЛУКА - Прије тачно 40 година група “Simple Minds” објавила је свој пети студијски албум “New Gold Dream”, који је представљао велику прекретницу у каријери шкотског бенда задобивши наклоност публике и критике и отварајући пут за међународни успјех у наредним годинама.

Албум је настао ношен неочекиваном популарношћу и комерцијалним успјехом код публике током аустралијске турнеје, након објављивања плоче “Song and Fascination/Sister Feelings Call” (1981). Мотивисани тим искуством, по повратку у Европу написали су успјешан сингл “Promised You a Miracle”, пјесму која се показала кључном за музички смјер албума.

Објављена је као сингл у априлу 1982. године у продукцији младог продуцента Питера Велша, који је ангажован на препоруку гитаристе Чарлија Барчила, који је био импресиониран његовим радом на ремиксу претходног сингла бенда “Sweat in Bullet”.

Легендарни џез и фанк клавијатуриста Херби Хенкок гостовао је на албуму и свирао синтисајзер у пјесми “Hunter and the Hunted”. Албум је имао три успјешна сингла: “Promised You a Miracle”, “Glittering Prize” и “Some Somewhere in Summertime”, који су бенд позиционирали на топ-листе, а албум је добио низ позитивних критика. Чувени критичар Пол Морли био је одушевљен албумом, као и добар дио његових колега.

- Познато је да је моја оданост бенду велика, али чак сам и ја узнемирен константном љепотом ове музике. “New Gold Dream” ми одузима дах - рекао је Морли.

Фронтмен и текстописац Џим Кер касније је казао да је тај албум дефинитивно одредио судбину бенда.

- Сваки бенд или извођач са дужом историјом има албум који је њихов свети грал. Претпостављам да је “New Gold Dream” био наш. Постојала је дубина у томе и створила је властиту митологију - навео је Кер.

Након што је објављен и похваљен од стране критичара, отишао је даље на листама од свих својих синглова, достигавши ​​треће мјесто у Великој Британији и на крају продат успут у 300.000 копија само у Британији. Уз помоћ, тада младог продуцента Велша створили су звук који ће на неки начин обиљежити осму деценију, спојивши утицаје новог таласа и постпанка са фанком и електрозвуком, унијевши на неки начин оптимизам у до тада прилично депресивну британску поп сцену.

- Сви смо мислили да је албум посебан, чак и прије него што смо почели да снимамо пјесме. Имали смо снажну хемију и само смо ишли од пјесме до пјесме, играјући се ритмом и мелодијом - рекао је Велш.

Минималистичка продукција, наглашен ритам бас гитаре и бубњева, појачан синтисајзерима те напокон самоувјерен Керов вокал сумирали су, по ријечима фронтмена, прошлост и одредили будућност групе.

- За мене “New Gold Dream” сумира путеве којима смо ишли на прве четири плоче. Неки су мрачног расположења, неки интензивни, неки клаустрофобични. И избила је олуја, и онда сутрадан имате предивно јутро. Нови златни сан. Сам наслов је умјетничко дјело и резонује језик пјесама - навео је Кер.

Албум је доживио огроман успјех, поставио темељ велике каријере групе у остатку деценије, те дочекао неколико реиздања, укључујући и раскошни бокс сет из 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана