Албум “Amazin Grace” Арете Френклин напунио 50 година: Сикстинска капела госпел музике

Бранислав Предојевић
Албум “Amazin Grace” Арете Френклин напунио 50 година: Сикстинска капела госпел музике

ЛОС АНЂЕЛЕС - Прошло је тачно пола вијека од јуна 1972. године када је пјевачица Арета Френклин објавила двоструки албум “Amazin Grace”, живи снимак њеног наступа у Бапстистичкој цркви у Лос Анђелесу и промијенила историју госпел музике за сва времена.

Сама пјевачица била је на врхунцу своје каријере поп и соул диве са бестселер албумима “I Never Loved a Man the Way I Love You (1967), “Lady Soul” (1968), “Spirit in the Dark” (1970) и ​​”Young, Gifted and Black” (1972) иза себе и њена одлука да сними албум духовне музике није била благонаклоно дочекана, како од стране дискографске индустрије, тако и од стране црне црквене заједнице. Ипак, она није хтјела да одустане од идеје и њен концерт у пратњи велечасног Џејмс Кливленда и Хора заједнице јужне Калифорније објављен као живи албум одвео је њену каријеру у смјеру без преседана.

Аретин наступ на овом албуму био је запањујући тријумф, не само зато што је једна од најпродаванијих госпел плоча икада, већ и због тога што служи као лекција историје црне музике у оба њена свијета духовном и секуларном.

Осим Кливленда на клавиру и хора као вокалне пратње Арету је пратио бенд у саставу Кени Лупер на оргуљама, Корнел Дупри на гитари, Бернард Пурди на бубњевима, Чак Рајни на басу и Пончо Моралес који је свирао перкусије. Ношена опипљивом енергијом и жаром музичара, комбинација Аретиног раскошног и дубоког гласа и ентузијазма публике створила је незабораван снимак у ери у којој госпел музика није увијек обећавала комерцијално богатство. Кћерка свештеника, Френклинова је несумњиво била код куће у цркви јер је провела читаво детињство пјевајући госпел.

- Почнимо од цркве. Као што знате, то је моја позадина. То је природно окружење за мене и то су моји коријени, а Џејмс је вјероватно био најзначајнији фактор у музичком смислу за мене - говорила је пјевачица.

Њена мјешавина пјесама “Precious Lord, Take My Hand” и “You've Got a Friend” спаја традиционални госпел и поп музику одузима дах.

Франклинова је била у тренутку у својој каријери када је могла да отпјева цијели именик и учини да звучи чудесно, али уз пратњу сјајних музичара и госпел хора то се претворило у један од тренутака чисте музичке магије, посебно током снимања насловне нумере, када је хору и пјевачица требало пола сата паузе да дођу себи. Због свог садржаја и локације снимања албум је у неку руку дефинитивно религиозно искуство, али није било проповједничко и претенциозног карактера, а извршни продуцент Џери Векслер био је декларисани атеиста. Ипак, он је тврдио да је овај албум Сикстинска капела госпел музике.

- Плоча “Amazin Grace” односи се према религиозној музици на исти начин на који се Микеланђелова Сикстинска капела односи према религиозној умјетности. У смислу обима и дубине мало шта друго може да се пореди са његовом величином - говорио је Врекслер.

Албум је најпродаванији ЛП у каталогу славне пјевачице, а овјенчан је и наградом “Греми” за најбоље извођење соул госпела 1973. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана