40 година Новог таласа: Хаустор, Шарло акробата и Електрични оргазам у винил издању

Г.С.
40 година Новог таласа: Хаустор, Шарло акробата и Електрични оргазам у винил издању

Хрватска издавачка кућа Кроациа Рекордс најавила је објављивање четири ексклузивна винил издања која су дефинирала оно што се зове југословенски Нови талас.

Винилна реиздања садржаваће ријетке фотографије, текстове изравних актера новог таласа, архивску документацију Југотона, односно Кроациа Рекордса те у финалу ремастероване снимке с оригиналних магнетофонских трака.

Издање ће такође садржавати кодове за преузимање дигиталних верзија пјесама, а омоте албума редизајнираће графички дизајнер Дарко Кујунџић.

Албуми ће бити објављени на 180-грамским винилима у различитим бојама, Пакет аранжман на црвеном, Шарло акробата на бијелом. Електрични оргазам на жутом и Хаустор на црном винилу.

Ова издавачка кућа планира издати винил издања у јануару 2021. године.

Рађање Новог таласа у Југославији био је реакција на европска и свјетска музичка кретања. Стварањем Новог таласа прије свега у Љубљани, Београду и Загребу, нови, млади бендови добили су прилику показати своје умијеће те су неријетко кроз своје текстове показивали отпор према тадашњем систему. Касније, из почетака Новог вала развили су се најпознатији бендови попут Идола, Шарла акробате, Хаустора, Азре , Парафа, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана