Знате ли за чим људи најчешће жале на самрти?

index.hr
Знате ли за чим људи најчешће жале на самрти?

За чиме бисте највише жалили да вам је данас посљедњи дан живота? Медицинска сестра Bonnie Ware из Аустралије цијели свог радни вијек посветила је његовању људи на самрти, бринући се за тешке болеснике којима је преостало највише 12 седмица живота, преноси index.hr.

На свом блогу објавила је пет ствари због којих људи пред крај живота највише жале. Своја опажања планира објавити и у књизи, а Гвардијан укратко преноси чему је све Bonnie свједочила.

1) "Волио бих да сам имао храбрости живјети живот онако како желим, а мање угађао другима и радио што се од мене очекује"

- Ово су људи најчешће наводили. Кад би схватили да је њихов живот при крају и погледали уназад, схватили би колико својих снова нису остварили, колико тога се догодило јер су угађали другима. Схватили би да нису своје изборе темељили на властитим жељама и потребама - испричала је Ware.

2) "Волио бих да нисам радио толико"

- Ово је изјавио скоро сваки мушки пацијент којег сам лијечила. Недостајала су им њихова дјеца и партнерице. Жене су такођер наводиле овај разлог - навела је медицинска сестра.

3) "Волио бих да сам имао храбрости изразити своје осјећаје"

- Многи људи су затомили своје осјећаје како би били у миру са осталима. Као резултат тога, настављали су живјети осредњим животом, помирени с оним с чим већ јесу. Многи су се разбољели јер су били огорчени и несретни - каже она.

4) "Волио бих да сам остао у контакту са својим пријатељима"

- Људи јако често не схватају вриједности својих пријатеља све док не дођу до краја живота. Многи су постали толико заузети својим животом да су на крају остали без бројних пријатељстава. Свима на крају живота недостају пријатељи - открила је Bonnie.

5) "Волио бих да сам допустио да будем срећнији"

- Многи до краја живота не схвате да је срећа ствар избора. Остали су заробљени унутар старих одлука и навика. Тјешили су се оним познатим, а страх од промјене спријечио их је да буду срећни до краја. На самрти жале што се нису више смијали и уживали - закључила је медицинска сестра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана