Завирите у најмањи биоскоп на свијету, смјештен у старинском моделу каравана из 60-тих година VIDEO

Undercurrentspaulo
Foto: youtube/printscreen

„Сол синема” је најмањи биоскоп на свијету, Ово је мобилни биоскоп смјештен у старинском моделу каравана из 60-тих година и који се у потпуности напаја соларном енергијом…

Од 2010. путује Великом Британијом и приказује кратке еколошке филмове које заједно може да погледа само осам особа.

Публика се дочекује на црвеном тепиху, уз особље обучену у винтиџ гардеробу карактеристичну за старинске биоскопе. Кокице се подразумијевају.

Филмови се приказују на малом ЛЕД пројектору са литијум-јонским батеријама које се напајају уз помоћ соларних панела који су окачени на спољној страни приколице. Пошто батерије могу да складиште енергију, биоскоп ради дан и ноћ и стално посјећује догађаје, фестивале и друге забаве.

За изградњу оваквог минијатурног биоскопаје заслужан филмски редитељ Пол О`Конор који је тражио јединствен начин приказивања кратких филмова на фестивалима.

Како им нису потребни никакви каблови, већ само Сунце, филмове су приказивали у шумама, фабрикама, на гробљу, њивама, улицама, зоолошком врту…

У изградњи каравана-биоскопа углавном су коришћени рециклирани материјали. Тепихе су добили од компаније која се бави изнајмљивањем шатора за вјенчања а црвене завјесе од колекционара антиквитета.

Кућиште ЛЕД пројектора је смјештено у лампу која је била дио декора у позоришту двадесетих година 20. вијека.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана