Заплијењен налог „Ал Капоне” са Фејсбука - слиједи суђење

Агенције
Заплијењен налог „Ал Капоне” са Фејсбука - слиједи суђење

РОЈТЛИНГЕН - У царству Фејсбука он се зове Ал Капоне - а да би имао одлучујуће доказе против њега, њемачки судија заплијенио је његов налог на тој друштвеној мрежи, што је случај без преседана у једном њемачком кривичном процесу.

“Зидојче цајтунг” пише о необичном судском процесу у Ројтлингену: један 20-годишњак је свом пријатељу дао одлучујући савјет за пљачку. При томе је са тим пријатељем комуницирао путем Фајсбука, преносе агенције.

- У царству Марка Цукерберга тај момак се зове "Ал Капоне". Да би имао одлучујуће доказе против њега, судија Зирк Хаман заплијенио је његов налог на Фејсбуку. Не зна се хоће ли судија стварно успјети да дође до тражених података. Они би могли да послуже као доказ кривице оптуженог - стоји у тексту.

До сада је било истрага у којима је Фејсбук имао одређену улогу, али подаци којима су се послужили истражитељи били су окачени тако да су сви могли да их виде. Ако корисници Фејсбука један другом шаљу поруке, оне остају сакривене.

- У САД је већ друкчије. Тамо је уобичајено да истражитељи или адвокати издејствују приступ таквим подацима у социјалним мрежама - каже адвокат из Штутгарта Карстен Улбрихт.

Сада то исто жели да издејствује и судија из Ројтлингена Зирк Хаман.При томе он може да пође од искустава њемачког правосуђа са интернетом. Дешава се, додуше ријетко, да у овој земљи буде заплијењен нечији налог за електронску пошту. По наређењу суда домаћин сервера мора да испоручи електронску преписку осумњиченог.

Њемачки провајдери су врло кооперативни – што и морају да буду. Али, када је ријеч о неком провајдеру у иностранству, тада је њемачким судовима много теже. То је схватио и судија Хаман, чији захтјев упућен њемачком огранку Фејсбука у Хамбургу није услишен уз објашњење да једино колеге из Ирске имају приступ подацима осумњиченог лица. Речено му је да њемачки Фејсбук не обрађује податке на тај начин и да све европске судије морају да се обрате Фејсбуку у Даблину.

Хаман је послао одговарајући захтјев у Ирску, али то ће га коштати и времена и новца. Сада је он оптуженом саопштио да, ако жели да избјегне те трошкове, сам треба да стави на располагање истрази свој налог на “Фејсбуку”, а док то не учини, налог ће му бити - заплијењен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана