Вријеме је за велико прољећно чишћење - мозга

Index.hr
Вријеме је за велико прољећно чишћење - мозга

Прољеће је стигло, а ми (жене) манијакално преслагујемо робу у својим ормарима, крећемо на дијету и припремамо кожу за показивање и сунчање.

А шта је с мозгом? Неријетко умањујемо важност чињенице да често заборављамо ствари, да се не можемо сјетити нечијег имена или да једноставно не успијевамо пратити неки разговор.

Ствари оправдавамо олако реченицама попут “Данас сам под толиким стресом да не знам гдје ми је глава!”, но чињеница је да би прољећно чишћење могли обавити и на нашем мозгу јер и њему је потребан тајм аут и простор за нове и важне информације.

Истраживања показују да радну меморију свог мозга често претрпавамо информацијама, од којих је већина небитна или од мале важности. Проблемом се не сматра успоравање рада мозга већ губитак способности одбацивања оних небитних информација које оптерећују наш мозак и тако га ометају у његову нормалном функционисању.

Мозак млађих људи се лакше чисти, а непожељно нагомилавање мозга се јавља најчешће након непроспаване ноћи или преоптерећености обавезама.

Приуштите свом мозгу предах.

Очистите га од свега непотребног те заборавите на беспотребне ствари и успомене које заузимају пуно простора и само вас чине љутима или несрећнима. Повратите енергију и продуктивност квалитетним сном, медитацијом и рјешавањем укрштених ријечи те озбиљно поразговарајте саме са собом да бисте одлучили које ствари једноставно морате - пустити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана