Умро Џеј Кохран, мајстор ходања по жици

Танјуг
Умро Џеј Кохран, мајстор ходања по жици

Канадски ходач по жици Џеј Кохран, који је поставио два свјетска рекорда, умро је од рака панкреаса у 69. години, наводи се на његовом вебсајту.

Кохран је премнуо јуче у Нијагара Фолсу, у провинцији Онтарио, наводи се у некрологу под називом "Принц ваздуха". Овај Канађанин је први пут поставио свјетшки рекорд 1972. године када је ходао четири километра, напред и назад, по жици постављеној изнад Канадске националне изложбе у Торонту - највећег сајма у Канади.

Кохранов највећи успјех потиче из 1995. године, када је препјешачио на жици више од 640 метара изнад ријеке Јангце у Кини, при чему је жица била постављена на 411 метара висине.

Овај догађај је пратило око 200.000 људи и начинио је Кохрана - легендом у Кини. Његов лик краси једну од кинеских поштанских марки, а по њему је названа и једна школа.

Рођен је 1944. године, а у тексту на сајту се наводи да се заљубио у ходање по жици са осам година, и да је побјегао од куће са 14 година како би покренуо своју дугу каријеру.

Она је, међутим, почела веома болно: Кохран је 1965. године пао са 27 метара висине у Торонту пошто је жица попустила, и "зарадио" је сломљену карлицу, прелом обије ноге и друге фрактуре. Речено му је да више никада неће проходати. Али он је проходао и, штавише, вратио се ходању по жици, и већ 1970. године постигао свој први велики успјех, прошетавши се провалијом између два облакодера у Торонту - на висини од 40 спратова.

Двије године касније поставио је свјетски рекорд у ходању по жици изнад Канадске националне изложбе, такође у Торонту. Други свјетски рекорд поставио је 1981. године, када је 21 дан провео на жици у Сан Хуану у Порторику. Ни под старе дане се није одрекао своје љубави, па је прошле године, када му је било 68, препјешачио Нијагарине водопаде на жици високој 228 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана