Ухапшена јер је прихватила брачну понуду док је била на дужности!

BBC
Ухапшена јер је прихватила брачну понуду док је била на дужности!

Оно што је требало да буде једно од најсрећнијих искустава у њеном животу за једну припадницу нигеријске војске претворило се у ноћну мору јер је ухапшена када је прихватила брачну понуду док је била на дужности.

Ово није био једноставан романтични гест који је постао виралан на мрежи, већ видео доказ да је жена војник прихватила да се уда за приправника у владином центру за обуку младих, што је очигледно забрањено.

Понуда за брак је направљена током програма обуке у западној држави Квара.

Портпарол војске генерал Клемент Нвачукву рекао је да је војник прекршио војни кодекс понашања, као и политику друштвених медија.

“Њено понашање је штетило добром реду и дисциплини!. Задатак тренера је био да обуче чланове националног корпуса за младе (НИСЦ). и да се не упуштају у љубавне везе ни са ким од њих.” рекао је генерал Клемент Нвачукву.

Те додао:”Она је прекршила војни кодекс понашања препуштајући се романси док је била у војној униформи”

Упуштање у романсу док је у униформи није нешто што нигеријска војска одобрава, па је жена идентификована као Софијат Акинлаби, наводно ухапшена, што је изазвало љутите реакције група за људска права и активиста.

Многи су ту одлуку описали као “мизогину”, тврдећи да се мушкарци могу упустити у слично понашање без икаквих посљедица.

Ухапшена припадница војске је добила велику подршку на интернету, како у нигеријској јавности, тако и од бројних познатих личности, али остаје да се види да ли ће војска одлучити да попусти пред захтјевима за њено ослобађање. Хиљаде Нигеријаца потписало је онлајн петицију за ослобађање Акинлабијеве, али она остаје иза решетака након недјељу дана притвора.

У петицији се позива начелник Генералштаба, Фарук Јахаја, “да искористи вашу добру услугу да нареди ослобађање војника Софијат Акинлаби из даљег притвора.  Њену одлуку да се уда за члана мушког омладинског корпуса треба поштовати јер обоје имају право на слободу удруживања загарантовану чланом 40. Нигеријског Устава.”

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана