У продаји “карте за рај” и “попуст за пакао”

Агенције
У продаји “карте за рај” и “попуст за пакао”

Сиднеј - Најављени “смак свијета” 21. децембра, према календару Маја, како га тумаче неки истраживачи, многе увесељава, научници лаконски поручују да од тога - нема ништа, али има и оних који га прижељкују, преносе агенције.

Ових дана премијер Аустралије Џулија Гилард са осмијехом је снимила видео-обраћање сународницима поводом “предстојеће апокалипсе”.

Она је подвукла да ће их бранити до краја од било које, чак и најневјероватније опасности.

Тај видео је моментално подијељен свјетским новинским агенцијама.

Судећи по конетексту реченог, то је била шала, али многи је прихватају озбиљно.

Занимљиво је реаговање пољског листа “Супер експрес”, који је објавио на свом сајту анкету о предстојећем “смаку свијета”.

Свакодневно тамо “свраћа” око 120 хиљада читалаца и њихова мишљења о апокалипси су врло песимистична.

- Пољаци су песимисти, већина њих не само да чека, већ и прижељкује смак свијета, како свједочи наша анкета – констатује главни уредник листа Радек Малиновски.

Песимизам Пољака дијеле становници многих земаља свијета. Предузимљиви дјелатници активно зарађују на људском страху.

Тако се у Украјини на једном интернет-ресурсу продају “карте за рај” или “пакао са попустом”?!

У продаји су се појавили (скупи) комплети за смак свијета у којима су предвиђени лијекови, намирнице, конопац и сапун - наводи “Глас Русије”.

Истраживачи који су проучавали календар Маја и знају га као “свој џеп” покушавају да на све начине смире узбуркану јавност.

Директор центра за проучавање историје и културе Маја “Конорозов” Галина Јершов истиче да су сви разговори о “смаку свијета” само још један начин да се извуче новац од неупућеног становништва.

- То се чак не може назвати теоријом, јер теорија претпоставља неко научно истраживање – то је једноставно шарлатанство. У календару Маја нема уопште никаквих прогноза, никаквих предсказања о смаку свијета. То је камена плоха са урезаним датумима, највјероватније везаним за кретање Мјесеца. Али тамо нема никаквог текста, ни једног предсказања - истиче она.

Министар за туризам Мексика Глорија Гевара Мансо говори о смаку свијета истините и објективне ствари, покушавајући да објасни јавности тумачење календара њених предака.

- Руски научник Јуриј Кнорозов дешифровао је језик Маја. А језик Маја и култура Маја један је од најважнијих доприноса свјетској култури. У ствари, према календару Маја, неће наступити смак свијета, него ће почети нова ера - поручује Глорија Мансо.

У епохи глобалних медија који обилују популарним мишљењима није тешко посијати панику.

Али, научници спокојно поручују: Неће бити смака свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана