Тужио град јер га је ујела мачка!

Агенције
Тужио град јер га је ујела мачка!

Београд - За шта све грађани туже своје градове и општине, а распон исплаћених одштета креће се од 20.000 до чак милион динара, преносе агенције.

Најчешће тужбе због уједа паса луталица и пада леденица

упркос увријеженом мишљењу да само у развијеним европским земљама грађани на суду могу да „добију” свој град, више хиљада њих сваке године узме милионске одштете из градских каса.

Убједљиво највише тужби градови добијају због уједа паса луталица, оштећења кола на лошим путевима или пада леденица са кровова.

Али, нису малобројне и тужбе због застарјелих или превисоких комуналних рачуна или пада дјеце са неисправних љуљашки на јавном игралишту.

Један Ужичанин тужио је град јер га је ујела мачка!

Градску управу, најчешће туже Београђани.

Према подацима Градског јавног правобранилаштва, од почетка 2011. до данас поднијето је око 2.350 тужби.

Лане су 734 захтјева стигла само због уједа паса.

Ипак, у посљедњих годину дана судије захтјеве усвајају само дјелимично, па појединачни износи које Град треба да плати не прелазе 50.000 динара.

- Грађани најчешће туже Нови Сад за накнаду штете због уједа паса луталица, пада у шахтове, на лед или тротоар, због пада фасаде и црепова са јавних површина, али и ради утврђивања накнаде за експрописано земљиште у Футогу - каже новосадски правобранилац Лидија Јарамаз Лисица.

Прошле године је поднесено 388 тужби грађана и фирми.

Од почетка ове отворено је 169 предмета за накнаду штете, од чега највише (82) због утврђивања накнаде за земљиште у Футогу.

Примљена су и 244 захтјева за споразумно поравнање и покренуто 12 парница.

И Краљевчани најчешће подносе тужбе због паса.

Према ријечима правобраниоца Далибора Димитријевића, само у 2010. је 158 људи тражило обештећење зато што их је напао пас, и још девет јер су им пси поклали овце, козе, живину.

Те године је Град исплатио више од 10,705 милиона динара одштете.

У 2011. поднесено је 86 захтјева за обештећење, закључено 78 вансудских поравнања и поднесено 98 тужби, а ове године 18 тужби и 133 захтјева за накнаду.

У Крагујевцу је против Града лани поднијето 177 тужби, а од почетка ове 66.

У Ужицу се прошле године, од 312 парница које је имало тамошње правобранилаштво, чак 201 односила на уједе паса и 57 на нападе на овце и живину.

Преостале 53 биле су за накнаду по другим основама.

Са 165 људи постигнуто је поравнање.

Панчевачко правобранилаштво имало је прошле године 202 парнице, а 20 њих односило се на уједе паса.

На име одштете Панчевци су тражили скоро четири милиона динара.

Крагујевац ће због одлуке градских власти од прије три године, да такси возила не могу бити старија од десет година, која је лане проглашена неуставном, морати да исплати одштету већу од пола милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана