Туже компаније јер нису смjели у WC

Aгенције
Туже компаније јер нису смjели у WC

Иако вам звучи потпуно оправдано да жена која на сред радног мјеста пишки у кутију добије отказ, немојте олако доносити закључке. Прочитајте шта се крије иза тога.

Лили Принс из Минесоте радила је у познатој компанији за бијелу технику гдје је правила дршке за фрижидере. Вјеровали или не, њој није било дозвољено да иде у тоалет! Након што је 40 минута молила свог шефа да је пусти да оде у WC и обави малу нужду, несрећна жена је била принуђена да то уради на свом радном мјесту.

"Знала сам да не могу више да издржим. Осрамотила бих се да сам се упишкила у гаће", каже педесетједногодишња госпођа Принс додајући да је то обавила у кутији која јој се нашла при руци.

Слиједећег дана добила је отказ с образложењем да је нарушила "хигијенске и сигурносне прописе". Лили је одлучила да пресавије табак и тужи компанију због мобинга и угрожавања основних људских права и потреба.

Принсова је навела да су бројне операције учиниле да јој се смањи бешика, због чега чешће мора да користи тоалет. Компанија у којој је радила брани се тиме да она никада није донијела медицинску документацију којом би поткрепила своје тврдње.

Како се повела расправа о основним правима радника, јавио се и болничар Киа Таса који је поднио тужбу против болнице у којој ради. Наиме, због лијекова за дијабетичаре које узима он чешће мора да користи тоалет у току дана. Иако то његов надређени добро зна, овом човјеку је било забрањено да одлази у тоалет осим на паузи.

Познат је и скандал који је уздрмао јавност 2008. године када је радница чувеног ланца супермаркета Wal-Mart тужила ову компанију, јер јој није било дозвољено да одлази у тоалет, због се осjећала крајње понижено пред осталим колегама када би се унередила на сред радног мjеста. Ненси Браун и Wal-Mart су се нагодили за суму од 54 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана