Турчин позитиван 14 мјесеци на вирус корона

Срна
Foto: Илустрација

ИСТАНБУЛ - Када је Музафер Кајасан први пут добио ковид 19, мислио је да ће умријети пошто већ болује од леукемије, али је 14 мјесеци и 78 узастопних позитивних тестова касније и даље жив док се бори са инфекцијом.

Кајасан (56) у Турској има најдужи континуирани период заражености вирусом корона, а љекари сматрају да је то можда посљедица његовог ослабљеног имунолошког система од канцера. Иако се повремено враћа у болницу од новембра 2020. године, није клонуо духом, пренио је АП. "Изгледа да је ово женска верзија ковида - ја сам њена опсесија", нашалио се Кајасан прошле седмице, када је добио још један позитиван тест.

н је провео девет мјесеци у болници и пет мјесеци у изолацији у свом стану, а са унуком Азром дружи се тако што она током посјете остаје у дворишту, а разговарају кроз стаклена врата. "Играћу се с тобом када оздравим", рекао јој је Кајасан кроз маску након што јој је поклонио пластичну играчку телефон.

Пацијенти обољели од ковида 19 са компромитованим имунолошким системом изложени су ризику од продужене инфекције, наводи се у студији која је прошле године објављена у "Медицинском журналу Нове Енглеске". "Случај пацијента који је позитиван 441 дан је нешто за шта нисмо чули до данас", изјавио је Чагри Буке, доктор за инфективне болести и клиничку микробиологију у Болници "Ачибадем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана