Tест: Јесте ли и колико Бањалучанин/ка?!

Banjalucanka.com
Tест: Јесте ли и колико Бањалучанин/ка?!

Да се више не бисте свађали са пријатељем, комшијом, случајним пролазником око тога ко је Бањалучанин а ко не, осмислили смо тест за вас.

Пазите, питања су једноставна, међутим одговори, за неке, могу бити компликовани и неразумљиви. У сваком случају, одговарајте искрено и без консултација са другима.


ЉУБЉЕЊЕ НА КАСТЕЛУ- Незаобилазни дио младалаштва. Без новца и плана, а са огромним огњем који гори у грудима, одведете свог партнера на тврђаву Кастел. Док Врбас шуми грлите се и љубите и баш вас брига за остатак свијета и наводне „гајове" који овдје вребају младиће.

- Били и љубили се: 3 поена
- Били и нисте се љубили: 2 поена
- Чули све о томе: 1 поен

КЛУПА У „ПИЦИНОМ ПАРКУ"- Мрак који је овдје владао савршено је мјесто за прве кораке, који наступају послије пољубаца на Кастелу. Није овај парк узалуд понио епитет, који је носио деценијама, све до 2012. године.

- Били и... : 5 поена
- Често пролазили: 2 поена
- Не знам ни гдје: 0 поена

ПИЈАНА (ЛУДА) ЈЕЛА - Ова стара бањалучка алкохоличарска легенда обиљежила је животе својих суграђана својим присуством у свим бањалучким кафанама, хотелима, ресторанима, у протеклим деценијама. Њена навика да пије за своје паре док их има, потом пије за паре оних који је почасте, а на крају пије и оно што други не могу попити, направили су од ње изреку „ко пијана Јела".

- Пили с њом: 7 поена
- Пила ваше пиће: 5 поена
- Видјели је: 3 поена
- Чули о њој: 2 поена


ИЗВОР ТОПЛЕ ВОДЕ ВРУЋИЦА У ШЕХЕРУ- Мјесто на које се иде углавном под гасом, у комбинацији мушко-женско, два мушкарца и жена, или два мушкарца и двије жене, кад досаде Шехитлуци. Купа се углавном у љетњем периоду, искључиво ноћу, смије, пршће, а они срећнији имају и додатне садржаје.

- Били и купали се голи: 6 поена
- Били и купали се: 3 поена
- Чули о томе: 1 поен

ШЕХИТЛУЦИ - Мјесто са три намјене, а два имена. Прва намјена је рекреативна шетња. Од Алибабе па узбрдо, ко колико издржи. Друга је слављење 1.маја на Трешњику. Трећа је (док није постављења рампа) одлазак са партнером у ноћним часовима аутомобилом. Шта је, неиспаван си, да ниси био на Шеховима? Мјесто које кад споменеш новој дјевојци, а она или поцрвени, или каже: а, гдје је то?

- Био аутомобилом ноћу: 7 поена
- Славио 1. Мај: 4 поена
- Шетао/ла горе-доле: 3 поена

САФИКАДА - Од урбане легенде, постала опера. Млада Бањалучанка, која се због забрањене љубави изложила топовском ђулету и постала љубавни култ. Ово је балканска прича о Ромеу и Јулији. И данас постоји мјесто гдје је њена спомен плоча, запуштено, као и готово сва историјска мјеста у Бањалуци.

- Знам гдје је палио/ла сам свијећу: 6 поена
- Знам гдје је: 3 поена
- Немам појма: 0 поена

ЦРНИ И ЗЕЛЕНИ ВИР – Мјеста која сваке године узму данак у виду бар једног живота. Разлог, као што само име каже- вирови. Купати се на овим мјестима незаобилазни дио одрастања.

- Купао/ла се на оба: 6 поена
- Купао/ла се на једном: 3 поена
- Био/ла а нисам се купао/ла: 1 поен

АБАЦИЈА -Мјесто на којима се проводи добар дио љета. Кажу да је хладни Врбас многим дамама утицао на смањење плодности, али купање и дајакарење превелики су изазов да би се у пубертету мислило о репродукцији.

- Купао/ла се често: 6 поена
- Сунчао /ла с: 3 поена
- Нисам се купао, знам гдје је: 1 поен

ЋЕВАПИ КОД МУЈЕ ПА ПРОЈЕКЦИЈА У ЉЕТЊЕМ КИНУ КОЗАРА - Мирис прошлости, безбрижности и црвеног лука, све се то може сажети у ћевап код Мује. Када се још послије тога оде на пројекцију у отворено кино „Козара" (нема тога више), доживљај је био потпун.

- Обавио то много пута: 6 поена
- Био само код Мује, или само у Козари: 3 поена
- Чуо о томе: 1 поен

ЛУДАРА- Мјесто на којем су се рађали Бањалучани у доба кад су сви били нормални, и људи и времена. Од кад се рађа на брду, нешто није како треба.

- Родио се у лудари: 8 поена
- Родио се на Паприковцу: 3 поена
- Немам појма о томе: 0 поена

РЕЗУЛТАТИ: КО СТЕ ВИ?

50-60 поена.
Ви сте прави Бањалучанин. Недостају вам многе ствари из некадашњег града. Носталгија је јача од вашег тренутног живота. Као да живите у прошлости, јер се не можете помирити с тим шта се догодило с вашим градом и животом. Главу горе, ваше дијете неће имати тих проблема, одрашће у сасвим другачији условима и без те тензије.

40-49 поена
Ви јесте Бањалучанин, али онолико колико вам фале стара времена, толико добрих ствари видите и у овим новим временима. Ипак, када се нађете са старим пријатељима, евоцирате успомене и нешто вас стегне око срца. Срећом то брзо прође, па идете даље.

20-39 поена
Или сте већ дуго у Бањалуци, или сте рођени Бањалучанин, али нисте били дуго у свом граду. Али, не брините, с оволиким нивоом знања о граду, можете се скоро па савршено уклопити у све разговоре, осим понекад, кад треба да мудро оћутите.

10-19 поена
Ви живите у свом свијету, а тај свијет дефинитивно није Бањалука

0-9 поена
Или сте залутали у овај тест, или сте неупотребљиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана