Сви мокри до голе коже!

Aгенције
Сви мокри до голе коже!

Славећи празник Вардавар, становници јерменске престонице у недјељу су били мокри до голе коже! Људи су једни друге поливали водом, неки су чак са балкона и прозора просипали пуне кофе. Хектолитри воде проливени су у част богиње Астгхик, а сва лоша дјела и чамотиња нестали.

Центар главног града Јерменије Јеревана и сви његови главни паркови у недјељу су били преплављени људима који су славили Вардавар - празник воде, у част богиње воде Астгхик.

Људи су једни друге поливали водом, а неки су чак са балкона и прозора просипали пуне кофе. Скоро сви који су се затекли на улицама били су мокри!

Многи странци, укључујући и туристе и стране студенте, радо су се прикључивали прскању и забави са локалним становништвом.

Један аустријски студент рекао је за кинеску новинску агенцију Синхуа да таквог празника нема у његовој земљи, и да они имају само „досадно туширање".

Име празника Вардавар потиче од ријечи „вард", што на јерменском значи ружа.

Јермени на дан воде приносе руже паганској богињи Астгхик, која је богиња воде и плодности.

Јерменија је била прва земља на свијету која је усвојила хришћанство као државну религију 301. године. Упркос томе, задржао се велики број празника из паганских времена који се славе по календару Јерменске апостолске цркве.

Вардавар се слави 98 дана послије Ускрса, и постао је веома важан празник за Јермене, за које он представља нови почетак у свему, а вјерује се и да ће се водом спрати сва лоша дјела и чамотиња.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана