Становници шпанског села: Туристи, прихватите њакање магараца и пијетлове

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

МАДРИД - Становници шпанског села Рибадесеља поручили су туристима да "прогутају" њакања магараца и кукурикање пијетлова, у супротном - налазе се на погрешном мјесту. Неки од незадовољних туриста имали притужбе на њакање магараца, остали су звали локалце да их обавјесте о нереду које су краве оставиле иза себе, преноси Гардијан.

"Прошле недјеље имали смо позив госпође која нас је звала три или четири пута због пијетла који ју је будио у 5.00. Рекла нам је да урадимо нешто.

Званичници су се дали у акцију - међутим, оно што су урадили није испунуло надања туриста - направили су плакат на којем су урбаним људима поручили да "преузму све ризике" руралног живота. "Овде имамо црквена звона која се чују нон стоп, петлове који кукуричу рано ујутру и крда стоке које живе у близини. Понекад се чују звонца која носе око врата.Ако не можете да поднесете ово, нисте на правом месту", пише на плакату.

Циљ свега је да се споји јаз између урбаног и руралног живота, рекао је Рамон Канал за ТВ Антена 3. "Људи морају да схвате да се млијеко не прави у картонима, долази од крава, које морате да храните и одржавате", рекао је.

Идеја о плакатима намењеним урбаним становницима дошла је из села са југа Француске, навео је заменик предсједника општине Луис Санчез.

Прије око две године, село Сен Андре де Валборњ, у којем живи око 400 становника, побунило се против раздражљивих урбаних особа које су "упозоравали" на црквена звона, краве и пијетлове.

У Рибадесељи, гдје живи 5.700 људи, број оних који се жале се свео на мали број туриста, додао је Санчез, међутим представници села су искористили прилику да ставе до знања да стоје чврсто при ставу.

"Чути пијетла ноћу је нормално. Уколико дођете у рурални хотел, морате да будете спремни на то да тако изгледа дан у селима", објаснио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана