Шпанија: Траже да разговори испред кућа буду баштина Унеска

Танјуг
Foto: Википедија

МАДРИД - Село Алгар код Кадиса на југу Шпаније, затражило је да традиција вечерњих разговора на отвореном, који се током љета упражњава широм те земље, буде сврстана на листу нематеријалне културне баштине Унеска.

Како је рекао градоначелник Алгара, Хозе Карлос Санчес, циљ је да се вијековима стар обичај да се када дневна врућина почне да попушта, на улицу износе столице ради разговора, “заштити од претњи друштвених мрежа и телевизије”.

“Ово је супротно друштвеним мрежама. Ријеч је о разговору очи у очи”, рекао је Санчес, који је недавно поднио пријаву Унеску.

Он је за британски “Гардијан” додао и да вечерња ћаскања нису онаква као што су некада била.

“Зато желимо да сви изађу испред својих кућа на разговор на отвореном, уместо да скролују по Фејсбуку или гледају телевизију”, објашњава Санчес.

Он тврди да традиционални разговори на отвореном доносе бројне бенефите, као што је уштеда енергије, јер људи током неколико сати гасе клима уређаје, али и психичко опуштање.

Око 1.400 становника Алгара с одобравањем је примило иницијативу градоначелнника.

“До сада нисам чуо никакве критике, сви коментари су били веома позитивни”, рекао је Санчес.

У међувремену, његова мисија привукла је пажњу јавности, па су медији широм земље извјештавали о малом селу које се налазии између два парка природе у јужној Шпанији.

“У Мадриду су чули за Алгар, у Барселони такође, као и у много других региона. Тако смо обезбиједили публицитет за нашу општину”, истакао је Санчес.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана