Смртоносни изазови на ТикТоку: Од гутања капсула за веш-машину до скакање са зграда

Г.С.
Смртоносни изазови на ТикТоку: Од гутања капсула за веш-машину до скакање са зграда

Свијет је поново шокиран докле иду жеље за кликовима код инфлуенсера, а посено тиктокера, који, у жељи за прегледима и новим бројем пратилаца, иду и до највећих и најопаснијих граница.

"Боутџампонг још је један у низу таквих изазова у којем тиктокери искачу из јурећег глисера у море. С ногу у море, без роњења, само се нагну. Овај опасан тренд убио је најмање четверо људи у посљедњих неколико мјесеци.

А сви се сјећамо практички почетка опасних, али понајвише језивих ситуација у које су се доводили инфлуенсери у жељи за прегледима. Инфлуенсер, хонорарни професионални рвач и глумац Логан Пол (28) у јеку своје највеће популарности 2018. године објавио је на свом YouTubeу видео из шуме Аокигара у подножју брда Фиџи, за коју се зна да је често одредиште за самоубиства. Логан је снимао видио и налетио на тијело објешено на стабло, а он је све показао пратиоцима.

Снимио смрт

Логан је иначе рангиран на Форбсовој листи за најбоље плаћене YouTube креаторе 2017., 2018. и 2021. године и има више од 23 милиона претплатника на свом YouTube каналу. Видео је одмах скинуо након што су га прозвали бројни и у коментарима и јавно, а он је рекао како не очекује опрост за своја дјела. Иако можда нико није очекивао, али његова популарност није ослабила тада, а како видимо по Форбсовој листи, и ојачала је.

Ко зна, можда су све те ситуације и дале вјетар у леђа "рађању" оваквих ТикТок изазова у којима сви покушавају направити нешто јако чудно и "немогуће" за прегледе.

А какви све изазови "вребају" данас, које раде бројни ТикТокери, а многи од њих и инфлуенсери које прати више хиљада људи?

Било је ту и ударања у тестисе, што јаче, па ко више издржи. Било је и гутања Тајде капсула за веш-машину. "Tide pod challenge " илити "Тиде капсуле изазов", тјерао је тиктокере да наживо гутају капсуле и "виде шта ће се догодити". Све је изазвало толику буру у јавности да је и YouTube, на којем су се објављивали неки видеи, морао уклањати било какве видее таквог карактера. А огласила се и сама компанија, забринута због здравља младих купаца, који су из неког разлога одабрали баш њихове капсуле.

Лежали на шинама

Прије капсула гутали су и пуну кашику цимета, галон воде у једном покушају. А било је и изазова попут оног гдје, већином дјеца, легну поред цесте и измакну се непосредно уочи доласка аутомобила, а осим тога ходали су на рубовима зграда, скакали са зграде на зграду, лијегали на шине непосредно пред долазак воза...

Многи познати инфлуенсери, барем странцима, прикључивали су се сличним трендовима, а осим тих опасних које у питање доводе саме животе људи који их раде, инфлуенсери су радили и оне који су опасни на другачије начине. Самопоуздање младих лако се руши на друштвеним мрежама, а бројни инфлуенсери придонијели су томе изазовима попут "Покриј оно што ти уништава лице". 

Ради се о томе да руком покрију дио лица који им "уништава изглед", односно којим нису задовољни, и потом их открију на видеу. Млада тиктокерица Тес  и сама је направила изазов који је потом прегледан 25,4 милиона пута, стекао 3,9 милијуна лајкова те имао више од 91.000 коментара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана