Случајно бацио 7, 5 милиона долара

Guardian
Случајно бацио 7, 5 милиона долара

Дигитални новчаник у коме је било 7.500 биткоина, завршио је затрпан испод неколико метара смећа.

Наиме, британски IT стручњак Џејмс Ховелс бацио је случајно свој хард диск који се сада налази на депонији у Њупорту која је величине фудбалског терена.

Он је на хард диску чувао 7. 500 биткоина, виртулне валуте која би данас вриједела седам и по милиона долара.

Ховелс је бацио свој хард диск у канту док је чистио свој сто љетос.

"Знате онај онај осјећај када хоћете да баците нешто у канту за смеће и помислите да то није добра идеја? Управо се то и десило", рекао је Ховелс за Гардијан.

"Не знам тачан датум, али мислим да је то било средином јула", присећа се Ховелс.

Отприлике тада је бацио своје биткоине. У вријеме када је их је купио, 2009. године, њихова вредност била је око 650 хиљада долара. Ховелс је временом једноставно заборавио на уложен новац.

"Од тада сам добио двоје деце, саградио кућу .... и нисам мислио на биткоине док се опет нису појавили у вијестима", каже он.

Подсетимо, јуче је вриједност ове виртуелне валуте имала рекордну вриједност и достигла је 1.000 долара.

На изгубљеном хард диску налази се и лозинка, без које је "новац" заувијек изгубљен. Ховелс није имао резервну копију.

А све је почело 2010. када је он случајно просуо лимунаду по свом лаптопу, па га је расклопио на дијелове. Неке дијелове је бацио, неке продао, а хард диск је одложио у фиоку све до тог судбоносног љетњег дана када је бацао старе ствари.

Ховелс је ишао и до саме депоније. С обзиром да се ради о депонији величине фудбалског терена, изгубио је сваку наду да ће га пронаћи испод тона смећа и блата.

"Могу да одем тамо са лопатом у руци и да гледам да ли да се смијем или да плачем. Мислим да сам управо изгубио сваку наду да ћу га пронаћи"

У сваком случају, Ховелс и даље вјерује, као и прије четири године, да је биткоин валута будућности. Отворио је нови дигитални новчаник и сада на свом профилу тражи донације.

"И даље мислим да ће вриједност биткоина да расте. То је слиједећи корак у развоју интернета. Гугл и Фејсбук, на примјер, већ су лидери на тржишту у својим областима, само је недостајала виртуелна валута", рекао је Ховлес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана