„Слијепи путник“ у коферу пропутовао више од 8.000 километара

ГС
„Слијепи путник“ у коферу пропутовао више од 8.000 километара

Сићушни гекон, величине новчића, пронађен је четири дана пошто се пар вратио у Вејкфилд из Занзибара, прешавши више од 8.000 километара.

Животињу су примијетили пошто су се распаковали, а потом су позвали Краљевско друштво за превенцију окрутности према животињама - хуманитарну организацију (РСПЦА). О гекону сада воде рачуна у специјалистичком центру за спасавање у Осету.

- Велико је изненађење да је уопште преживјео тако дуго путовање у коферу, плус је остао затворен још четири дана прије него што су га уочили - изјавио је Дејвид Холгејт, службеник за спасавање животиња послат да покупи малог гуштера.

Из организације РСПЦА кажу да слијепи путници попут овог гекона вјероватно не могу да преживе вањске температуре Уједињеног Краљевства, те би требало да се премјесте код специјализованих чувара, у зоолошким вртовима или у парковима намијењеним дивљим животињама гдје могу да добију адекватну његу.

Портпарол спасилачке организације Рептила Егзотик, гдје се тренутно и налази гуштер каже да се „случајно увезени гекони често налазе међу рептилима који се спашавају широм земље.”

- У овом тренутку имамо њих неколико са разних континената. Када се овај настани, биће спреман за нови смештај када прође период карантина - додаје.

РСПЦА је савјетовала туристе да темељно провјере пртљаг прије поласка „у случају да и они покупе изненађујуће слијепог путника”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана