Слијепа Барби: Револуција у свијету лутака

Агенције
Слијепа Барби: Револуција у свијету лутака

ЊУЈОРК - Америчка компанија Мател произвела је прву лутку Барби која је слијепа и носи штап, како би код дјеце са проблемима вида створила “осјећај припадности”.

Шест деценија након прве Барби, компанија је одлучила да произведе и овакву лутку како би своју понуду учинила још разноврснијом, пренио је данас Гардијан.

Циљ је, како су навели из ове фирме, да би дјеца која имају проблема са видом или су слијепа била боље заступљена у друштву.

- Ми схватамо да је Барби много више него само лутка, изјавила је потпредсједница компаније Криста Бергер, додајући да преко ње дјеца могу да изразе себе и да добију осјећај припадности.

Мател је у производњи лутке сарађивао са Америчким удружењем слијепих како би осигурали да све, почев од луткиних очију па до одјеће, тачно приказује слијепе или слабовидеће особе.

Барби је обучена у одјећу од тканине осјетљиве на додир која се може лакше обући, а и амбалажа је прилагођена слијепој дјеци са натписима на Брајевој азбуци.

Поред слијепе Барби, Мател је произвео и друге лутке са посебним карактеристикама, као што је прва црна лутка са Дауновим синдромом, након њене бијеле верзије прошле године.

Ове двије лутке чине дио посебне колекције која је покренута 2009, а у њој су, између осталих, лутке са различитим бојама и типовима коже као и Барби која има протезу и користи инвалидска колица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана