Шкотланђанка изумила први "псећи телефон" - уређај који псу омогућава да вас назове

ГС
Foto: твитер

Доношење играчака, ваљање у трави и жвакање костију сада може остати историја.

 Данашњи пси имају много узбудљивије могућности када је ријеч о игри, укључујући видеопозиве са својим власницима.

Илyена Хирскyј-Даглас, асистентица с Универзитета у Гласгову, измислила је први псећи телефон.

Примијетивши да је на тржишту технологија за кућне љубимце, усредсређена на власника, умјесто на пса, одлучила је то промијенити.

Након креирања и тестирања свог уређаја објавила је своје резултате у истраживачком раду за Association for Computer Machinery , истакнувши да је њен уређај посебно од помоћи љубимцима који пролазе кроз фазу анксиозности одвајања након што су за вријеме пандемије пуно времена провели с власницима.

"Ово је први уређај из псеће перспективе, што досад нико није урадио", тврди Илyена, која инспирацију није морала тражити далеко.

У изуму јој је помогао њен десетогодишњи пас Зак, мјешанац лабрадора и ретривера.

Уз помоћ колега истраживача направили су први "псећи телефон" - сензор скривен унутар лопте, који кад се помјери покреће видеопозив с рачунара.

Иако Илyена није сигурна да ју је Зак сваки пут "свјесно" звао, каже да га томе никад није заиста учила и да би то могао бити добар знак о предностима њеног уређаја.

Сматра да је на тржишту потребна технологија која је више усмјерена на псе.

"Начин на који тренутно правимо уређаје за псе није исти као када их правимо за људе - третирамо их помало као да немају властиту главу", рекла је она.

"Љубимци су много паметнији и заслужују доста бољу технологију од оне коју им сада можемо понудити", рекла је Илyана, која би вољела сарађивати с организацијама за имплементацију уређаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана