Широм свијета сутра се обиљежава 1. април - Дан шале

Агенције
Широм свијета сутра се обиљежава 1. април - Дан шале

Вашингтон - Сутра је 1. април - Дан шале чији историјат није сасвим познат, а многи су склони тумачењу да се овај својеврсни “народни празник” појавио крајем Средњег вијека у Европи као “Дан свих луда” који је био општенародно весеље, преносе агенције.

Постоје мишљења да коријени тог “празника” досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умјели да се добро забављају, смишљајући различите шале. Многи мисле да се тај обичај појавио у 16. вијеку у Француској, око 1564. године.

Енглези мисле да је Дан шале преузет са Истока и 1. април зову “Даном свих глупака”.

Финци тај дан повезују са прољећним подучавањем дјеце о привредним радовима, а слично је и у Швајцарској.

У холандском Ајндховену одржава се својеврсна традиција насамаривања 1. априла - новине се утркују да објаве “ексклузивне” вијести, као на примјер о доласку неких свјетских државника у тај град, о болестима, о експериментима у атомистици...

Нијемци 1. април сматрају даном када се лако осјете несрећним, а своје лоше осјећање мање везују за насамаривање, а више за предање да се 1. априла родио апостол Јуда, Христов издајник, преносе медији.

Музеј шала у Сан Дијегу објавио је списак десет најбољих првоаприлских шала у англосаксонској штампи, а једна од најсмјешнијих има везе са политиком.         

Та шала односи се на амерички државни радио који је 1992. године најавио нову кандидатуру Ричарда Никсона за предсједничке изборе под мотом: “Нисам учинио ништа лоше и нећу то поновити”!

Стручњаци истичу да хумор помаже људима да се кроз смијех опусте и бар на тренутак забораве тешку свакодневицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана