Саудијке одсад смију да возе бицикл, али само у круг

Агенције
Саудијке одсад смију да возе бицикл, али само у круг

Саудијска религијска полиција подстиче жене да возе бицикл, али да не иду нигдје: морају да остану у оквиру парка, покривене и у пратњи мушког рођака.

"Покрените свој бицикл" је политичка парола која се заувијек везује за Нормана Тебита и незапослене у Британији осамдесетих година прошлог вијека, али да ли ће она значити нешто за Саудијску Арабију?

Државна религијска полиција охрабрује жене да сједну на своје бицикле, чак и на моторцикле. Новине "Ал-Џањм" објавиле су вијест о овом "ослобођењу на два точка" као некој врсти повећања просвећености у традиционално мизогином друштву. Обмана је у томе да жене, којима је увијек било забрањено да возе бицикл или моторцикл, сада могу да иду само на одређена мјеста.

Заправо, "неименовани званичник" који је дао објавештење додао је да ће женама бити дозвољено да возе бицикл само око паркова и других "рекреативних" површина. Оне ће такође морати да буду потпуно покривене у складу са исламским обичајима и мораће да буду у пратњи мушког рођака – што највише обесмишљује слободу коју су наводно добиле. Ово значи да је соло вожња бицикла до рецимо посла и даље забрањена за жене, као што је и гласање, многи спортови и низ других активности које спадају у основна људска права

Од "Арапског пролећа" 2011. година и топлог пријема Саре Атар, која је постала прва саудијска атлетичарка која се такмичила на Олимпијским играма 2012. године, стиче се утисак да женска права на Блиском истоку доживљавају извјестан пробој.

У стварности, искључиво мушко старатељство и ултраконзервативно тумачење ислама дозвољава женама да користе бицикл само "за забаву", према ријечима званичника који је говорио за "Ал-Џањм". Другим речима, ако мисле да негдје оду – што је најмање од свега, како предлаже Тебит, да би рецимо нашле посао – боље да то одмах забораве!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана