Сахрана у Србији се претворила у шоу: Када је супруг преминуле видио попа, направио је општи хаос

ГС
Сахрана у Србији се претворила у шоу: Када је супруг преминуле видио попа, направио је општи хаос

Свештеник из једног села поред Врњачке Бање, памтиће сахрану на којој је служио опело прије пар година, али не баш по добром. Наиме, њега је супруг покојнице тјерао са гробља, вичући како је он комуниста и да не дозвољава свештеним лицима да присуствују сахрани.

Све се десило прије двије године, а како се испоставило, муж покојнице, иначе, виђенији домаћин у селу, био је комунистички оријентисан. Све је почело када је Ј.В, видео како се свештеник приближава свити. Умјесто да га дочека као што је ред, он је започео да виче и да вређа свештено лице.

– Све је било у реду, осим што је удовац, иако цијењени домаћин у свом крају, због туге већ код куће почео да се загледа у дно чаше. Поштујући обичаје, поворка је кренула пут гробља да се жена испрати ка својој вјечној кући. Окупило се доста свијета, а у једном тренутку дошао је и поп – испричао је извор који је био очевидац непријатне ситуације.

– По доласку попа М.В. се променио, почео је да галами и поставља питање откуд он и ко га је позвао. Чланови најуже родбине су домаћину узалуд објашњавали да је то жеља покојнице и да су они обавијестили свештеника да дође и служи опело. Никаква објашњења домаћин није желео да чује, већ се устремио на свештеника. Почео је да га вријеђа, свашта му је говорио, уз напомену да му неће дозволити да служи опело, понављајући упорно да је комуниста. Домаћина су рођаци покушавали да смире како не би даље правио проблеме којима није ни вријеме, ни мјесто, будући да су они дошли да испрате достојно покојницу, а он се онда окомио на њих.Како се свађа захуктала, неко од присутних рођака је позвао полицију – открио је добро обавештен извор, те додао:

– По доласку полиције, рођаци и окупљени рекли су да М.В. у алкохолисаном стању не дозвољава да свештеник одржи опело јер је комуниста и није вјерник. Они су изјавили да је удовац вређао свештеника и да је претио ужој родбини да се неће добро провести јер су му радили иза леђа. По прикупљеним подацима и изјавама, полиција је контактирала са дежурним тужиоцем, па је одлучено да се домаћин приведе. Приведен је због сумње да ће да настави са вријеђањем свештеника и осталих окупљених грађана – завршио је извор, пише Курир.

Мјештани села кажу да не памте да се овако нешто догодило на сахрани. Рекли су да је било случајева, и то давно, да умре комуниста, а онда родбина по православним обичајима сахрани преминулог јер му је то била жеља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана