Са 92. научио да чита, у 98. написао књигу

Агенције
Са 92. научио да чита, у 98. написао књигу

Чикаго - Американац Џејмс Аруда Хенри има и те како разлога да буде поносан, осим што је сам саградио своју кућу и бринуо се о породици, овај рибар је у 92. години научио да чита и пише, а потом и да напише књигу, преносе агенције.

Џејмс је до своје 92. године био неписмен.

Није умио да прочита чак ни јеловник у ресторану, а пошто је поносит човјек дешавало би му се да остане гладан јер није желио да затражи туђу помоћ.

Сада је у 98. години свог живота, објавио збирку аутобиографских есеја - “Рибаревим језиком”, у којој описује своје сиромашно дјетињство у Португалу, затим долазак у Америку и своје авантуре на мору.

Књига је постигла велику популарност и постала дио лектире у основним школама.

- Нисам вјеровао да ће отићи овако далеко. Нисам знао да читам, ни да пишем. Могу вам рећи да сам веома срећан човјек, јер ме сада људи зову и пишу ми - рекао је рибар.

Џејмс је остао неписмен јер је рано морао да напусти школу како би помогао својој породици да заради новац.

Радио је свакакве послове од пекара до зидара.

Читавог свог живота, Џејмс је жудио да научи да чита и пише. Прва слова је научио уз помоћ млађих рођака, а затим је данима радио сам, учећи ријечи из једног дјечијег ријечника.

Када је послије доста мука савладао алфабет, почео је да чита све што би му пало под руку и схватио да и сам може да напише књигу.

Тако је настала збирка прича “Рибаревим језиком” која је од објављивања у новемрбу продата у више од 3.000 примерака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана