Роберто Триго: Парагавајски фудбалер који је лоптом оборио авион

G.S.
Foto: EFE

Роберто Габријел Триго, сада пензионисани фудбалер из Парагваја, вјероватно је једини човјек на свијету који може да каже да је лоптом оборио авион! Легенда о фудбалском ударцу којим је оборен авион већ шест деценија кружи свлачионицама парагвајских фудбалских клубова.

Неки кажу да се то догодило током званичне утакмице, други да је било на тренингу, али сви упиру прстом у истог човјека – Роберта Габријела Трига. У то вријеме је имао 17 година и играо је на позицији десног бека за сада непостојећи фудбалски клуб Генерал Генес из Асунсиона.

Изнервиран малим авионом који је летио ниско изнад локалног фудбалског терена, Триго је наводно набио лопту напоље, ударивши у мотор авиона и проузрокујући да се сруши на отвореном пољу, само 200 метара даље.

“Увијек је прелетао током утакмице или тренинга и рекао сам да ћу га погодити лоптом ако настави, док је мој пријатељ умирао од смијеха”, рекао је Триго за ЕФЕ.


Човjек који је управљао авионом био је Алфредо Лирд, велики обожавалац Генерала Генеса и човјек кога је Триго веома добро познавао.

Имао је навику да лети веома ниско изнад фудбалског терена током тренинга и званичних утакмица, а они су се увијек шалили да му обарају авион. Нико заправо није мислио да Триго то може да уради, све до дана када је то учинио!

Бивши фудбалер, који је ове године напунио 80 година, не сјећa се сваког детаља од дана када је постао легенда у својој земљи, али се сјећa да је то био фебруар 1957. године, током утакмице против фудбалског клуба “Пресидент Хејс”.

Лирд је као и обично летио ниско, а послије корнера противничке екипе Роберто Габријел Триго је узео лопту и шутирао је навише у правцу малог авиона. Није мислио да ћe га заиста ударити, на крају је гледао како се авион руши што га је шокирало!

“Утакмица је била заустављена на неко вријеме. Успаничио сам се, па ми је позлило. Узели су ме и дали да пијем хладну воду и полили ми је по глави. Рекли су ми: “Не брини, ништа се није десило, пилот је добро“. Тако сам почео да се смирујем“, присец́а се Триго.

Фудбалер је сазнао да је Лирд са собом у авиону имао дјечака, али су, упркос паду на оближњи отворени терен, обојица остали неповријеђени. Када су се ствари смириле, утакмица је настављена, а Тригов тим је заправо побиједио резултатом 2:0.

“Лирд се није наљутио на мене, били смо пријатељи и увијек смо се шалили да ћу га у једном тренутку ударити лоптом ако поново пређе преко нас својим авионом. Проблем је у томе што никада нисмо мислили да ће се то заиста догодити“, рекао је Габријел Триго.

Тригов подвиг доспио је на насловнице вијести у цијелом Парагвају, а прича о томе како је оборио авион ударном лоптом убрзо је постала бесмртна легенда. Клуб Генерал Генес више не постоји, али сви још увијек знају за Роберта Габријела Трига, фудбалера који је оборио авион шутирањем лопте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана