Путер и туњевина "под кључем": Трговци доскочили крадљивцима хране

ГС
Путер и туњевина "под кључем": Трговци доскочили крадљивцима хране

БЕОГРАД - Купци у појединим супермаркетима у Србији све чешће могу видјети да су неки производи затворени у кутијама, тачније да су “под кључем” јер се често краду.

У кутије које на поклопцу имају зујалице некада су се затварале само скупе креме и козметички производи. Данас се у њих затварају чак и маслац, пасте за зубе, и сосеви, а велике зујалице стављају се чак и преко туњевина.

Како се може видјети по сликама које се шире на друштвеним мрежама, у питању су производи који коштају 300-400 динара (око пет до шест и по марака). Примјера ради, у оваквим кутијама обезбјеђује се и песто сос. Он кошта 539 динара, а људи се са овим чак и шале.

- Добар дан госпо можете ли овај сеф откључати да узмем ово благо.

- То се ионако само краде, нико га и не купује.

И путер се у неким објектима ставља у те кутије, а туњевине се обезбјеђују на примјер зујалицама. И то оним великим, којима се увеже читава лименка.

А да трговци не бирају начин да обезбиједе производе свједочи и то што у неким маркетима запослени скидају поклопце од лименки, па се поклопац добије на каси. То се ради да људи не би крали и даље продавали тај производ.

Марко Драгић из НОПС-а за „Курир“ каже да велики трговински ланци увијек овако обезбјеђују ствари које се краду, али се та листа се мијења.

- Раније су се крале скупоене креме да би се препродавале, данас људи краду чак и путер. Листа производа који се краду у маркетима је другачија од оне листе пре 10 година, и она ће се мењати и убудуће. Како трговци примете да се нешто више краде, они то и обезбеде – истакао је Драгић.

Како каже, ово је једини начин да се произвођачи заштите од крађа.

- Када потрошач нешто украде, поступак може да покрене само трговац. Ако је износ већи од 5.000 динара може да поднесе кривичну пријаву и пријави то полицији. Уколико је износ мањи онда може да се позове полиција ако је то приметио неко од запослених - каже Драгић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана