Пронађена виолина са Титанка

Агенције
Пронађена виолина са Титанка

Лондон - Виолина која је кориштена док је група музичара свирала када је тонуо "Титаник" пронађена је на једном тавану у Енглеској, саопштила је данас британска аукцијска кућа "Хенри Олдриџ и син".

До сада се мислило да је виолина од палисандровог дрвета нестала у таласима када се њен власник Волас Хартли удавио са још 1.500 људи у најпознатијем бродолому у историји, у априлу 1912. године.


Послије седмогодишњих провјера, аукцијска кућа саопштила је да може да потврди да је виолина која је пронађена на тавану у Ланкширу, на сјеверозападу Енглеске, заиста припадала 34-годишњем Хартлију.

Оркестар је свирао једну хришћанску мелодију из 19. вијека док је брод тонуо послије судара са леденим бријегом.

"Наслаге и корозија на инструменту су компатибилни са потапањем у морску воду. Ангажовали смо и експерта за накит, који је потврдио да је гравура на плочици из тог доба", изјавио је Олдриџ АФП-у.

Хартли је добио виолину од своје вјеренице Марије Робинсон поводом вјеридбе 1910. године. На инструменту се налази сребрена плочица у коју је угравирано: "За Воласа, поводом наше вјеридбе. Од Марије."

Хартлијево тијело пронађено је десет дана послије бродолома, али виолина није била на листи његових предмета.

Сада се претпоставља да је инструмент био у кожној торби која је пронађена привезана за њега. Касније је откривен телеграм у којем се Робинсонова захваљује канадским властима јер су јој вратиле виолину.

Робинсонова се никада није удала, а послије њене смрти 1939. године њена сестра је поклонила виолину локалном бенду Армије спаса, а одатле је инструмент дошао у руке једног наставника музичког.

Олдриџ је рекао да виолина неће бити одмах понуђена на продају и процијенио да инструмент вриједи најмање 100.000 фунти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана