Промијенио пол да би отишао раније у пензију

ГС
Foto: ГС

Захваљујћи новом закону, један мушкарац се одлучио званично да промијени пол како би могао да се пензионше и прима пензију годину дана раније.

У Швајцарској је 1. јануара 2022. године ступио на снагу нови закон, који дозвољава сваком становнику Швајцарске са “интимним увјерењем“ да не припада полу за који је уписан у матичној евиденцији да промијени и свој пол као и своје име, за само 75 швајцарских франака .

Технички, требало би да постоје прописи који спречавају појединце да искористе нова правила у зле сврхе, али у стварности, државни службеници “немају обавезу да провјеравају интимно увјерење дотичних особа“ и обично претпостављају да дјелују  добром вољом.

Према писању швајцарског листа Лузернер Зеитунг,  требало је само четири дана да неко искористи нови закон за финансијску корист. У Швајцарској жене могу по закону да оду у пензију са 64 године, годину дана раније од мушкараца. Тако је један старији мушкарац  схватио могућност да се пензионше и добије пензију раније, па је одлучио да иде на такву опцију.

Неименовани мушкарац се наводно хвалио својим постигнућем, признајући да је то мотивисано искључиво финансијским разлозима, а не зато што се заправо представио као жена.

Након што су вијести о овом подвигу постале виралне на интернету, људи су почели да идентификују друге недостатке закона, укључујући могућност да младићи заобиђу обавезну војну службу законском промјеном пола. У суштини, они могу да промијене свој пол на папиру са 17 година, а затим, раније у животу, само да се врате да су званично мшкарци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана