Продаје коњак из 1795. године

Танјуг
Продаје коњак из 1795. године

АМСТЕРДАМ - Неколико хиљада боца ријетког коњака и других алкохолних пића понуђено је данас на аукцији у Холандији, преноси AFP.

Очекује се да колекција старог пића, од којих нека потичу још из доба Француске револуције, достигне вриједност од шест милиона евра.

Власник ове скупоцјене збирке, издавач из Бреде Беј Ван дер Бунт, ставио је 5.000 боца на продају како би одржао обећање дато супрузи да ће продати колекцију када се она буде пензионисала у 65. години.

Ван дер Бунт је колекцију, која се сматра највећом ове врсте на свијету, дијелом наслиједио од оца и дједа, а затим ју је увећао купујући боце ријетких пића које су на аукцијама продавали чувени ресторани попут “Максима” и “Ла Тур д''Аржан” у Паризу И “Ле Сирк” у Њујорку.

Међу понуђеним пићима је и шестолитарска боца коњака Брижерол (Brugerolle) из 1795. године, која је процијењена на 138.000 евра.

Ван дер Бунт, који сам никада не пије алкохол, казао је да је неколико купаца, углавном из Кине и Русије, показало интересовање за куповину читаве колекције из које ће задржати само једну, најстарију боцу коњака из 1760.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана