Преварант искористио никаб, прерушио се у жену и доминирао првенством за жене

GS
Foto: Chess Kenya

Свијет шаха ових дана бруји о "мистериозном" мушкарцу који се уз помоћ никаба прерушио у жену и остварио двије побједе на Кенија Опену, након чега је разоткривен.

Учесник женског дијела Првенства Кеније у Наиробију разоткривен је као мушкарац варалица и одстрањен је с турнира. Његов идентитет није објављен, а зна се да је наступио под лажним именом Милисент Авуор.

Сам играч је одмах признао превару и поручио да је ова превара била мотивисана финансијским проблемима. Сумњу на себе је скренуо након што је савладао двије фаворизоване такмичарке.

Редом су падале бивша првакиња Кеније Глориа Јумба (оцјена 1.487) те врхунска играчица из Уганде Ампаира Шакира (оцјена 1.702). О његовој превари пише и угледна страница Chess.com, а потврдио је и предсједник Кенијске шаховске организације Бернард Вањала.

"Како би сакрио свој идентитет, сваки дан је носио никаб који би остављао видљиве само његове наочале и очи. Након завршетка мечева, није хтио ни с ким разговарати. Приликом регистрације за турнир, играч никада није изговорио нити ријеч. Једноставно је написао на папир само своје име", рекао је Вањали.

Главни судија Антони Кионга истакао је да су од почетка били опрезни у томе како провјерити регуларност, а како је турнир одмицао, играчи и судије су примијетили да овај шахиста има необичан ход те да носи мушке ципеле.

Након четврте рунде, судија је одвео такмичара у приватну собу и затражио му је идентификациони документ. Овај играч, испоставило се и студент, одмах је признао своје недјело.

"Разлог су биле финансијске потребе, али дубоко жалим због свог поступка и спреман сам прихватити све посљедице", рекао је преварант.

Овогодишњи турнир Кенија Опен има наградни фонд од 42.000 долара. Преварант је избачен с турнира и чека дисциплински поступак, преноси Кликс.

Chess and its side showhttps://t.co/MFdx3JMMNF

He said his decision to cheat in the tournament was motivated by the Sh500,000 cash prize for the Ladies section's winner, and the financial problems he is facing at the university#KenyaOpenChess #Safaricom5G #KCBGroup #ChessKenya pic.twitter.com/tiiDIECXLh

— Chess Queen (@AureliaJemutai1) April 9, 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана