Попајево село у срцу Малте

Vesti-online.com
Попајево село у срцу Малте

У идиличном Анкор заливу, на сјеверозападу острва Малта налази се једна од омиљених скривених атракција Медитерана. Село Свитхевн познато је као Попајево село, мјесто “у којем живи” чувени јунак из цртаног филма. Ова чињеница је, истина, само у машти, али је туристи обожавају.

Прије више од 30 година залив у облику сидра био је само једна од лијепих увала и плажа Малте, а онда је одабран као мјесто гдје ће бити саграђена сценографија за холивудски филм о чувеном морнару Попају. Филм су снимиле познате куће “Дизни” и “Парамоунт”, а главну улогу шармантног морнара и “изјелицу спанаћа” играо је омиљени комичар Робин Вилијамс. Данас је некадашњи филмски сет претворен у туристичку атракцију и музеј на отвореном.
 

У селу се налази 19 аутентичних кућица, а све остало су кулисе. Грађено је током седам мјесеци, а за подизање кућа коришћено је дрво из Холандије. Подигнут је и насип поред плаже да би се тадашњи филмски сет заштитио од великих таласа. Остаће запамћено да филм о Попају није забиљежио велики комерцијални успјех, али зато Малта данас посједује једно од оригиналних лудих мјеста за провод.

Осим чаробних бајковитих кућица, село садржи и бројне музеје, играонице, атракције намјењене љубитељима дјечјих алпинистичких подухвата, идиличну плажу, магична мини-крстарења и бројне друге забаве.
 

Најмлађи имају и прилику да “се упознају”  са Попајем, његовом дјевојком Оливом, али и вјечитим непријатељем Баџом. У ресторанима се на менију налазе и неизоставни специјалитети са спанаћем, а у центру села је биоскоп који приказује цртаће о Попају. Омиљени сувенир је, наравно, конзерва спанаћа са ликом Попаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана