Покушао да у плутајућем балону дође до Бермуда

Huffington Post
Покушао да у плутајућем балону дође до Бермуда

Мировни активиста и атлетичар на дуге стазе који је покушао да дође до Бермуда у ручно направљеном "плутајућем балону" спасен је у суботу, након што га обузела мучнина.

Обалска стража безбједно је "покупила" Резу Балучија и његов балон.

Овај азилант из Ирана планирао је да пређе 1.660 километара дуг пут у балону који је сам дизајнирао, како би прикупио новац за незбринуту дјецу.

Балучи је прије неколико мјесеци такође доспио у медије настојањима да обори рекорд у трчању на дуге стазе. Он је претрчао дужину која одговара укупној дужини граница САД, а био чак и на седмогодишњем обиласку свијета бициклом.

Његова мисија је да промовише мир и јединство у свијету.

Балучију је понуђен азил у САД 2003. након што је у Ирану ухапшен због такозваних прозападњачких и антиисламских активности.

Служио је једноипогодишњу затворску казну због удруживања са "контрареволуционарима" и чак објешен рукама на дрво зато што је имао код себе забрањени филм.

Балучи је планирао да се балоном, који функционише као точак за хрчке, креће током дана, а ноћу спава у мрежи унутар балона. Међутим, добио је неподношљиву морску болест и дезоријентисан пребачен у сједиште Обалске страже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана