Погледајте шта се догоди када изоловано племе први пут види бијелог човјека VIDEO

пункуфер
Foto: Принтскрин

Уз прави приступ, знање и припрему, сусрет изолованих племена и "модерног" човјека не треба да буде лоше или опасно искуство ни за кога. Доказ за то су, између осталог, истраживања белгијског научника Жан-Пира Дутилеукса, који је у богатој каријери широј заједници вјероватно остао запамћен по снимцима који су настали далеких седамдесетих година прошлог вијека.

Дутиллеуx је направио све "према ПС-у" и упркос првотном опрезу успоставио је контакт с изолованим племеном у Папуи Новој Гвинеји. Као и у причи човјека који је више пута посјетио Сентинелце, племе које је прије неколико година било у фокусу свјетске јавности јер је, бранећи своју територију, убило америчког мисионара Јона Цауа, белгијски истраживач опрезно је приступио домороцима, односно они су пришли њему, те је унапријед припремио бројне дарове, који су испрва преплашили, а потом одушевили становнике прашуме.

Генијални видео-материјал открива како човјек реагује када први пут види наизглед уобичајене ствари, попут огледала, шибица, риже или метала. Овај "бијели дух", након што је задобио повјерење локалаца, подијелио је лијекове против маларије, за коју је знао да је велики проблем у племену те је, уз научно истраживање, провео и едукацију о томе колико често и које количине лијека треба да узимају како би искоријенили ту болест.

Припадници племена након доста опреза спустили су гард и радо причали Белгијанцу о свему што га је занимало те су спремно објашњавали свој језик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана