Погледајте најдетаљнију мапу стереотипа на свијету

Independent
Погледајте најдетаљнију мапу стереотипа на свијету

Умjетник Мартин Варгиц створио је мапу свијета која приказује преко 1.800 предрасуда о земљама, регионима, морима и океанима приказујући апсурд тога како човјечанство без превеликих проблема може да отпише одређене дјелове наше планете.

Стварање стандардне политичке мапе трајало је 3 мјесеца уз помоћ коришћења јавно доступних географских података док је на саме предрасуде потрошено додатних мјесец и по дана.

Мапа је изузетно детаљна и изузетно опширна али је свакако вреди погледати.

Она приказује Србију као "ратну зону", Црну Гору као "ништа", БиХ као подручје Алаха а хрватску „редовног негативца", Норвешку као синоним за њену метал сцену, Русија је повезана са дрогом крокодил док је Канада за многе, барем судећи по предрасудама, земља хокеја и ирваса.

Међутим, Варгиц је нагласио да се не слаже са овим стереотипима од којих су многи базирани на поједностављивању и додао да су многи од њих углавном у власништву многих западњака.

По њему, и сама мапа је стереотип стереотипа, с обзиром да је базирана на убијеђењима одређених особа и начину на који они посматрају свијет.

Варгиц планира да унапред мапу у наредном периоду, убацујући знатно више културолошких и географских разлика као и одређене референце из поп културе.

Погледајте комплетну мапу стереотипа у пуној резолуцији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана