Пироћанац који слика уз помоћ сунчевих зрака

Танјуг
Пироћанац који слика уз помоћ сунчевих зрака

Млади надарени Пироћанац Ивица Ђорђевић (28) има несвакидашњи хоби - слика портрете славних личности и пријатеља на дрвету, и то уз помоћ сунчевих зрака!

Како је Танјугу рекао овај надарени умјетник, по образовању жељезничарски техничар, за ову веома ријетку технику под називом "соларна пирографија" сазнао је путем интернета.

"Нашао сам на интернету примере оваквих портрета. Била је то љубав на први поглед јер сам тог тренутка добио жељу да се и сам опробам", објашњава Ђорђевић. "Ова техника је и опасна јер се сунчеви зраци уз помоћ лупе усмеравају на дрво и на тај начин се ствара уметничко дело. Притом је могуће да дође до опекотина јер се развија огромна температура, а такође је и неопходно носити заштитне наочаре."

Он наводи како нема ни један дана искуства у струци, али је до сада радио као шанкер у једном пиротском кафићу.

"У последње време све чешће радим портрете користећи се ‘обичном’ техником пирографије уз помоћ специјалног алата – пирографа. То је такође захтевна техника, али је мање опасна од соларне пирографије", казао је Ђорђевић.

До сада је урадио на десетине портрета славних личности попут Мерилин Монро, Елвиса Прислија, Џимија Хендрикса, Џима Морисона и многих других. Један од најдражих му је рад са мотивом из стрипа "Дилан Дог", за који ми је, како каже, требало много времена да га уради.

С обзиром на то да је тренутно без посла, Ђорђевић успијева да од свог ријетког хобија заради и по који динар радећи портрете својих пријатеља и познаника.

"Имам све више наруџбина јер је реч о веома интересантним радовима који су уз то и вечни због материјала на коме се раде. Пронашао сам себе у овом послу и волео бих када би могао да живим од тога", каже Ђорђевић.

Своју љубав према портретима исказивао је и током рада у кафићу, због чега је убрзо постао један од најпопуларнијих шанкера у Пиртоту. Наиме, он је муштеријама у кафи са шлагом и млеком сликао праве портрете уз помоћ кашичица и игли што је наилазило на одушевљење посјетилаца.

Радове Ивице Ђорђевића можете погледати на његовом профилу на сајту Пинтерест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана