Пијани ђубретар отпуштен, па враћен, јер “алкохол може бити добар за продуктивност”

Агенције
Пијани ђубретар отпуштен, па враћен, јер “алкохол може бити добар за продуктивност”

Порто - Апелациони суд у португалском граду Порту, познатом по вину, досудио је да је да је радник градске чистоће неправедно добио отказ зато што му је у крви пронађено 2,3 грама алкохола по литру крви, што би могло бити једнако боци вина у зависности од старосног доба, физичке грађе и тога да ли је особа уз вино узимала и храну, преносе агенције.

У пресуди се каже да запослени није прекршио ниједно правило о конзумирању алкохола јер у правилнику фирме једноставно не постоји правило које се односи на такав случај.

Такође, резултати анализе крви сматрају се приватном ствари радника и не могу се користити као доказ.

И, на крају се чак каже да конзумирање алкохола чак може бити и добро за посао.

- Треба рећи да уз помоћ алкохола радник може заборавити на животне проблеме и више се посветити сакупљању смећа... А јавност може чак помислити да је весео радник и продуктивнији - наводи се у судској одлуци постављеној и на сајт суда.

Поменути радник и возач камиона, код кога је пронађено 1,79 грама по литру крви, одвезени су у болницу послије судара који су направили у фебруару, када је и возач добио отказ.

Суд је рекао да возач свакако не смије да пије, “али не постоји ниједан посебан разлог зашто посао ђубретара не би могао да се ради мислећи на нешто друго, било да изгледа срећно или натмурено, било да је тријезан или припит".

Враћен му и посао и заостале плате

Суд је наредио да се радник врати на посао и да му се исплати 14 задњих плата.

Такође је препоручио предузећу да и за остале раднике уведе правило о дозвољеном конзумирању алкохола од 0,5 г/л које важи за возаче. 

Нулта толеранција, каже суд, могла би довести до тога да радници почну да напуштају посао, у земљи која се суочава са рекордном стопом незапослености од 17 одсто због мјера штедње којима се смањују трошкови у буџету. 

- Будимо искрени, њихов посао није баш пријатан - наводи се у судској одлуци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана