Ово су најопаснији ТикТок изазови који могу изазвати тешке посљедице

гс
Foto: ГС

ТикТок је једна од најпопуларнијих апликација на свијету, а корисници ове друштвене мреже најчешће су дјеца и млади.

ТикТок је једна од најпопуларнијих апликација на свијету, а корисници ове друштвене мреже најчешће су дјеца и млади. У утрци за прегледе и лајкове млади се упуштају у изазове који могу бити опасни по живот.

ТикТок је друштвена мрежа која је постала најопаснија, а никада раније интернетом није кружило толико изазова који потичу кориснике на радње које могу негативно утицати на њихово здравље.

С обзиром на то да је ТикТок најпоуларнији међу тинејџерима, али и млађом дјецом, важно је скренути пажњу на опасност која вреба преко изазова.

Недавно су се појавили забрињавајући извјештаји о опасним стварима које дјеца раде како би их примијетили на овој платформи. Ево неких од најопаснијих ТикТок трендова на које морате пазити како бисте заштитили своју дјецу и тинејџере.

Изазов с гајбама

Тренд укључује слагање неколико гајби за млијеко тако да изгледају као степенице и покушај успона на врх. Иако изазов звучи једноставно, наслагане гајбе су нестабилне за пењање. Доказ су и небројени видеозаписи несретних пењача који се преврћу с гајби и падају.

Медицински стручњаци су се изјаснили против изазова, наводећи очигледан ризик од тешких повреда.

"Изазов пењања по гајбама је врло опасан и видимо бројне ортопедске повреде као посљедице падова. Повреде укључују сломљене зглобове, ишчашења рамена, АЦЛ и сузе менискуса, као и стања опасна по живот, попут повреда кичмене мождине", рекао је ортопед Схаwн Антхонy.

Изазов љуљања на љуљачки за бебе

Овај смијешни ТикТок тренд натјера кориснике да се угурају у љуљачке за бебе. Иако би вратоломија могла створити смијешан исјечак, проблем долази када особе не могу изаћи из љуљачке.

У Великој Британији позиви хитним службама су се удвостручили у посљедњој години, а први одговори кажу да је овај тренд дјеломично крив.

"Ова лудост је дефинитивно крива за повећање броја хитних позива. Имамо озбиљнијег посла док тинејџере вадимо из љуљачки. Док имамо посла с њима, пожар у кући могао би убити људе", рекао је један британски ватрогасац.

Изазов протеинског праха

Један од многих наводних трендова на ТикТоку је и изазов узимања праха прије вјежбања. Суштина је у томе што, иако је предвиђено да се ови прашкови отопе у води, тиктокери гутају прах без воде.

Предвидљиво је да ће се многи који се окушају у изазову готово угушити прахом, искашљавајући облаке протеинске прашине. Међутим, други су доживјели много озбиљније реакције.

Овај ТикТок изазов састоји се од тога да једна особа скаче у зрак, а друге двије стављају ноге испод ње, због чега пада.

Изазов носи очигледан ризик од повреда, нарочито главе и врата. Посљедњих седмица појавили су се бројни извјештаји о повредама.

Вакум изазов

Овај бизарни ТикТок тренд присутан је већ неколико година. Изазов усисавањем укључује улазак у велику врећу за смеће и употребу усисавача да исиса сав зрак. Резултат је да се врећа залијепи за особу која је у њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана