Ово је најзанимљивији човjек на Википедији

B92
Ово је најзанимљивији човjек на Википедији

Генералпуковник сер Адриан Пол Жислен Картон де Варт је најзанимљивији човјек на Википедији, а када погледате шта све пише на његовој страници, неће вам бити тешко да схватите и зашто.

Картон де Варт има листу титула, признања и медаља која је подједнако дугачка као и његово име. Међутим, шта је потребно учинити да би се добиле све те бројне титуле и признања?

Википедија тврди слиједеће:

„Борио се у Бурском тау, Првом свјетском рату и Другом светском рату. Био је упуцан у лице, главу, стомак, зглоб, ногу, кук и уво. Преживио је пад авиона, успио је да побегне из ратног логора и одгризао је своје прсте када доктор није могао да их ампутира. Након свега тога изјавио је - Да будем искрен, заиста сам уживао у рату".

Помиње се и тренутак када је сам себи извадио око зато што због њега није могао да нишани, а онда је из таксија избацио и стаклено око зато што га је нервирало.

Сер Адриан Пол Жислен Картон де Варт живео је у Белгији, Египту, Енглеској, Индији, Јужној Африци, Пољској и Кини. Студирао је на Универзитету Оксфорд прије него што га је напустио како би се борио у Бурском рату.

Вежбао је сваки дан, играо је поло и одбијао је да носи италијанска одијела која је називао „одјелима за жиголое".

Његови пријатељи су мислили да је „очаравајућ" и шалили су се да му треба одати признање за његов „непристојан језик".

Током своје војне каријере био је савјетник Винстона Черчила пре Другого свјетског рата и био је незванични дипломата током сваког великог рата двадесетог вијека.

У његовој шездесетој години млађи генерали су му рекли да је превише стар да води трупе, али се онда испоставило да је незамјењив за војску Велике Британије тако да је врло брзо враћен из пензије.

У својој шездесетпрвој години успио је да прокопа пут из заробљеничког кампа након чега се недјељу дана правио да је италијански сељак - иако није знао ни ријеч језика.

Годинама касније, саплео се о кокос у Бурми након чега је поломио своја леђа на неколико мјеста. И то је преживио и доживео дубоку старост.

И упркос свим достигнућима, ипак није имао пуно дара за политику. Умјесто дипломатских вјештина, посједовао је невјероватан ентузијазам када је рат у питању.

Не само да га је звао забавним, већ је био збуњен жељом људи да живе у миру када је рат толико забаван.

Заиста је невјероватно како до сада нико није ријешио да његов крајње необичан живот претвори у филм.

Међутим, Холивуд баш и није рад да прави филм о једнооком ратном хероју без прстију чији је омиљени спорт био лов на дивље свиње и који је наводно био непризнати син краља Белгије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана