Овакве мапе свијета још нисте видjели FOTO

Агенције
Овакве мапе свијета још нисте видjели FOTO

Бугарски умjетник направио је серију мапа на којима је показао какве предрасуде и стереотипи владају о земљама широм свијета.

Мапе свијета засноване на стереотипима које креира умјетник из Бугарске Јанко Цветков сигурно ће вас насмијати, али постоји шанса да ће се наћи и људи који неће бити одушевљени оним што виде.

Цветков је направио неколико мапа Европе и свијета на којима је исказао предрасуде, стереотипе, али и истину о бројним земљама.

Тако је на једној од његових мапа Турска представљена као земља без Јутјуба, а разлог томе јесте што су тамошње власти често забрањивале тај сервис.

Русија је представљена као параноично нафтно царство, док је Европска унија представљена као Унија субвенционисаних фармера.

Када је ријеч о Србији, прва асоцијација умјетника из Бугарске је Лепа Брена!

На једној од мапа посвећених само Русији, односно начину на који Запад види ту земљу, Јанков је навео стереотипе који владају широм те земље.

Тако на примјер људи живе само на западном дијелу те земље.

Ту је и мапа свјетских диктатора, али виђена оком Американаца.

Бугарин је пецнуо и Нијемце за које је навео да се одликују по томе што носе бијеле чарапе и сандале.

Можда и најинтересантнија карта представља умјетниково виђење Европе 2022. године. Одмах упада у око да се Европска унија смањила, али да постоји држава под именом Меркелрајх.

Што се Србије тиче Цветков је створио нову државу Србију и Херцеговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана