Откривена нова формула за прецизно мјерење старости пса

ГС
Foto: Илустрација

Истраживачи сматрају да би формула могла бити од помоћи и ветеринарима, али и при евалуацији анти-ејџ средстава

Један од митова који већ годинама опстаје без провјере је онај да старост пса у "људским годинама" можемо израчунати тако да број његових година помножимо са седам. Али, једно научно истраживање руши ову теорију.

Истраживачи Медицинског факултета Универзитета у Калифорнији у Сан Дијегу створили су формулу која много прецизније упоређује људске и псеће године. Формула је заснована на промјенљивим хемијским спојевима, метилним групама у псећим и људским геномима, то јест на томе колико тих хемијских ознака постоји и гдје су смјештене како старе.

 Може се користити за прорачун и на другим врстама, а не само на псима. Истраживачи сматрају да би могла бити од помоћи и ветеринарима, али и при евалуацији анти-ејџ средстава.

Да бисте израчунали старост свог пса у “људским годинама” на основу нове формуле, пронађите псеће године на доњој оси графикона и прст помјерајте према горе док не дођете до црвене кривуље, а затим прст помјерите улијево како бисте пронашли одговарајуће људске године.

“Како са сигурношћу можеш знати да ће ти неки анти-ејџ производ заиста продужити живот без да чекаш барем 40 година? Шта кад би умјесто тога имали могућност да измјеримо метилације повезане с годинама прије, током и након коришћења производа, како бисмо видјели имају ли учинка?” рекао је Треј Идекер, професор на Медицинском факултуету Универзитета у Калифорнији у Сан Дијегу, који је истраживање спровео са колегиницом Тином Ванг.

“Увијек посматрамо људе, али они су помало досадни. Тако ме Тина увјерила да би требало да проучавамо старење паса и поредимо”, рекао је Идекер, који је истраживање спровео на 106 узорака узетих од расе лабрадор ретривер, преноси Н1.

Идекер напомиње важност тога да боље разумијемо псећи процес старења, јер ветеринари још увијек често користе стару 1:7 методу рачунања година у дијагностици и лијечењу паса. Графикон показује да док су пси млади старе брже од људи, а кад наврше седам година, старење им се знатно успорава.

“То има смисла кад мало размислите – на крају крајева, деветомјесечни пас већ може имати штенце, тако да смо већ знали да размјера 1:7 није тачна”, рекао је Идекер.

Додаје да је једно ограничење новог начина рачунања у томе што је развијено користећи само једну расу паса, а постоје друге расе, за које је познато да живе дуже па ће стога још истраживања бити потребно, али сматра да ће моћи да се примјењују и на свим осталим псећим расама, преноси Индеx.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана