Октоберфест: Попијено 6.7 милиона литара пива

Taнјуг
Октоберфест: Попијено 6.7 милиона литара пива

Октоберфест, највећи народни фестивал на свијету, посјетило је ове године 6,4 милиона гостију, који су попили 6,7 милиона литара пива - биланс је данас завршене забаве, на којој су 15 дана веселе, округле и прсате баварске конобарице одушевљале госте, носећи и по десетак кригли пјенушавог пива у рукама.

Из организације овог фестивала саопштили су да су задовољни билансом, а статистика каже да је осим пива, волова на ражњу, бијелих и баварских кобасица и других ђаконија у којима су уживали гости из цијелог свијета, било и пијаних и повређених, а 7.551 гост затражио је љекарску помоћ, углавном због пијанства.

Оних који су претјерали са алкохолом, међутим, било је чак 20 одсто мање него лани, показује статистика, а из Црвеног крста кажу да би се чак могло рећи - мирни Октоберфест.

Осим љекара и полицајци су све ове дане радили - тако да је на овом, 180. Октоберфесту, полиција интервенисала 2.031 пут, тачно као и прошле године.

"Пуно посла, али један нормалан Октоберфест", рекао је портпарол минхенске полиције Волфганг Венгер на крају ове забаве.

Овогодишњи фестивал је отворен 21. септембра, а част да отвори прво буре пива и тиме означи почетак припала је већ деценијама градоначелнику Минхена, социјалдемократи Кристијану Удеу, који је, са два ударца, отворио буре и то, посљедњи пут, пошто се више неће кандидовати за градоначленика.

Октоберфест, заштитни знак Баварске, одржава се скоро два вијека, а све је почело великом коњичком трком на свадби престолонаследника Лудвига Баварског и принцезе Терезе Саксонске, 1810. године. Зато се и пољана, гдје се одржава фестивал, назива "Терезина лливада".

У почетку је било планирано да забава у знак сјећања на свадбу Лудвига Баварског траје неколико дана, али се потом то продужило на двије недеље. Почиње увијек крајем септембра, а организатори имају испланирано вријеме одржавања Октоберфеста за наредних десетак година.

Као и раније-музика и алкохол-дио су ове забаве, а када је ријеч о пиву и Баварцима, досадашње искуство показује да се, углавном, попије онолико милиона литара пива колико има и посјетилаца. Има пуно гостију који не пију пиво, али зато они гости који воле пиво "испеглају" биланс попијених кригли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана